Канада връща на Германия ремонтираните турбини за газопровода “Северен поток“

Канада реши да върне на Германия турбините, предназначени за руския газопровод „Северен поток“, за да облекчи енергийната криза с Русия, въпреки призивите на Украйна „да не се поддава на шантажа на Кремъл“, предаде Франс прес.

Украйна настойчиво беше призовала Канада да не връща турбините, които в момента са в цехове на компанията „Сименс“ в провинция Квебек, близо до Монреал.
Руската газова компания „Газпром“ се позова на отсъствието на турбините, за да оправдае в средата на юни намаляването на доставките си за Германия по тръбопровода „Северен поток“.
Канада ще даде на „Сименс-Канада“ разрешение, което е ограничено във времето и подлежи на отмяна, за да позволи ремонтираните турбини за „Северен поток 1“ да бъдат върнати в Германия, а това ще спомогне Европа да получава достъпна и надеждна енергия, заяви министърът на природните ресурси Джонатан Уилкинсън.
Без необходимото снабдяване с природен газ германската икономика ще изпита много сериозни затруднения, а самите германци може да не са в състояние да отопляват домовете си с наближаването на зимата, обясни Уилкинсън в комюнике.
Канадският министър обвини руския президент Владимир Путин, че иска да „всее раздор между съюзниците“.
От няколко седмици германското правителство е „интензивни контакти“ с Отава, за да осигури връщането на това оборудване в Европа, въпреки санкциите, наложени на Русия.
Опасявайки се, че Русия може скоро напълно да спре газоподаването, Германия беше предложила на Канада да си прибере турбините.
Берлин не повярва, че има технически причини, каквито бяха изтъкнати от „Газпром“ като основание за намаляването на доставките, но смяташе, че връщането на турбините ще лиши Русия от довод да удължава това затваряне на газовия кран, което може да прерасне в голяма енергийна криза.