Кандидат за депутат е замесен в схема за издаване на “зелени сертификати” на неваксинирани

“Лицето, замесено в схемата с фалшиви сертификати, която разкри екип на NOVA, беше установено. То е с имунитет, тъй като е кандидат за народен представител. Поискано е свалянето на имунитета му”. Това заяви в студиото на “Събуди се” директорът на дирекция „Национална полиция“ главен комисар Станимир Станев. Той отказа да назове партията, от която е посредникът, замесен в схемата с фалшивите сертификарти и представил се като Величко Георгиев. “МВР е деполитизирана система”, подчерта Станев. По думите му към момента се разследват още 10 подобни случая с продажба на здравни документи и във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Пазарджик, Сливен и Хасково.
В схемата участват личен лекар и старша сестра от столична поликлиника. Общопрактикуващият лекар осигурява експресна поръчка, а старшата сестра предлага традиционна услуга. Те работят отделно един от друг и използват за схемата посредници.
За издаването на сертификата клиентите контактуват с посредник, който в конкретния случай се представя за Величко Георгиев. Именно той работи със старшата сестра. Негов приятел работи като посредник на личен лекар за експресни поръчки за издаване на сертификати без ваксинация.
За бърза поръчка от 24 до 48 часа се заплаща 450 лева за сертификат, а традиционната отнема от седмица до месец или два и струва 300 лева.
В детайли желаещият да получи сертификат изпраща снимка на свой личен документ до посредника, а той я препраща на медицинското лице. Въпросният посредник взима и сумата за издаването на сертификата, макар да не е извършена ваксинация. Крайният клиент не научава името на медицинското лице.
В тв репортаж на Нова тв въпросният Величко Георгиев посочва, че участва в схемата от лятото насам и посочва, че при него чакат стотици клиенти. В репортажа той добавя, че на 60 човека е продал сертификати преди две седмици и “утре са готови”, а в петък бил продал 85 сертификата. Екипът на Нова тв е разбрал за схемата от бизнесмена Андрей Бъчваров. Предприемачът има личен мотив да изобличава подобни измамници, защото негов приятел е станал жертва на вируса, след като преди това му е бил издаден фалшив сертификат. В своя фейсбук Андрей Бъчваров обявява, че ще даде по 1000 лева на всеки, който му даде информация за лекар измамник. “Над 15 човека се отзоваха веднага”, казва бизнесменът. Проверил 5 сигнала, от които два се оказали достоверни, като единият от тях е с Величко Георгиев. Бизнесменът посочва, че лекари заедно с посредници по схемата изкарват по 10 000 лева на ден.
Реакция дойде и от НФСБ, чийто партиен член е Величко Георгиев. За NOVA лидерът на партията Валери Симеонов обяви, че още в понеделник ще има заседание на Изпълнителния съвет, на което ще се обсъжда изключването на Георгиев. От партията ще го призоват и незабавно да се откаже от кандидатдепутатското си място.