Кантарджия от ГКПП Кулата съди прокуратурата за 250 хил. лв.

Бивш служител на закритото преди 15 г. Управление “Пътни такси и разрешителни” на ГКПП Кулата съди прокуратурата за незаконно обвинение и иска 250 хил. лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

През 2006 г. Николай Тренев бе обвинен заедно с още 18 свои колеги, че са присвоили общо близо 4 млн. лв. от такси на преминаващи автомобили. Конкретно срещу Тренев бе повдигнато обвинение за присвоил около 89 903 лв. Тогава всички 18 души бяха задържани, а разследването продължи 6 г. Обвинителният акт на прокуратурата срещу цялата група бе рекорден – над 21 200 страници, пише „24 часа“.

Съдиите от Районния съд в Петрич си направиха отводи и делото тръгна в Районния съд в Кюстендил. С присъда от март 2018 г. всички подсъдими бяха признати за невинни. На втора инстанция Окръжен съд – Кюстендил потвърди решението, което влезе в сила на 8 септември 2022 г.

В исковата си молба до съда Тренев твърди, че за 16 г. от началото на разследването до края на делото, той е претърпял сериозни отрицателни психически емоции, страдание, силен страх от евентуално ефективно осъждане, стрес и притеснения. Чувствал се опозорен, човешкото му достойнство било силно накърнено, сринат напълно бил целият му професионален, социален и личен авторитет сред роднините, колегите, приятелите и обществото. Смята името и честта си за непоправимо опетнени за цял живот, изпитвал силен гняв и негодувание поради накърняване на чувството му за справедливост, тъй като вярвал, че не е извършил това, в което е обвинен. Смятал, че се гаврят с него, животът му се променил напълно, изпаднал в депресия, изнервил се. Разгласяването на случая в медиите се отразило и на двете у деца, които тогава били ученици и се притеснявали да излизат навън. Трудно успявал да си намери работа. Заради всички несгоди в личен и професионален план настоява за обезщетение от 250 хил. лв. Тренев иска още и 12 950 лева от неизплатени заплати. Исковата му молба е изпратена на прокуратурата, която има едномесечен срок да подаде писмен отговор и делото да започне в Окръжния съд в Благоевград.