КАС решава за глобата от 5000 лв. на „Феникс-Дупница“

Ели Скоклева

Ели Скоклева потвърди санкцията на РИОСВ-Перник

 

Кюстендилският административен съд (КАС) ще реши дали „Феникс – Дупница“ ще плати глобата от 5000 лв., наложена на фирмата за съхранение на отпадъци върху общински земеделски имот и нарушение на Закона за отпадъците (ЗУО). Това става ясно от решение на Районния съд в Дупница във връзка с жалба на управителя на фирмата Кольо Илиев срещу наказателното постановление на РИОСВ – Перник за налагане на имуществената санкция. Постановлението е издадено след проверка от ноември 2018 г., извършена по сигнал от община Дупница. От „Феникс – Дупница“ обжалвали с мотив, че при съставянето на наказателното постановление са допуснати процесуални нарушения.

Кольо Илиев

Сагата започва след проверка на инспекцията, извършена по сигнал на община Дупница. Проверяващите установили, че в общинска нива се съхраняват пластмасови отпадъци, пластмасови бидони и бали с отпадъци от блистери. Съставили акт, а през февруари 2019 г. – и наказателно постановление.

Съдия Ели Скоклева потвърждава санкцията от 5000 лв., но изменя основанието, на което е наложена. „Районният съд изменя наказателното постановление от 24.06.2019 г., издадено от директора на РИОСВ-гр.Перник, в частта, в която на основание чл.155, ал. 1 от ЗУО  е наложена имуществена санкция  в размер на 5000 лв. за нарушение по чл.38, ал.1 от ЗУО на „Феникс Дупница“ ООД, представлявано от  управителя Кольо Илиев, като изменя основанието на санкцията от чл.155, ал.1 от ЗУО на чл.143,ал.1, т.1 от ЗУО”, гласи решението. То не е влязло в сила, подлежи на обжалване пред Кюстендилския административен съд. Стана ясно, че от „Феникс Дупница“ са се възползвали от правото си в петък (24 януари) и са внесли жалба.