КЗК разследва Веселин Марешки за заплахи към собственици на аптеки, карал ги да купуват лекарствени продукти от “Фармнет”

 

13-13-04-veselin-mareshkiКомисията за защита на конкуренцията започва разследване срещу Веселин Марешки и двама негови служители за нелоялна конкуренция и действия, които могат да увредят интересите на конкурентите им. Това става ясно от решение на Комисията, която е била сезирана от Специализираната прокуратура. Тя е прекратила производство срещу Марешки и сътрудниците му за организирана престъпна група, принуда и приготовление за извършване на престъпление.

Според разследването на обвинението под негово ръководство служителите му са предприели агресивни действия спрямо собственици на аптеки в България, като в периода 2013-2014 г. са отправяли предупреждения към конкурентни аптеки, че ако откажат да купуват лекарствени продукти от дистрибутора “Фармнет”, който е собственост на семейството на Марешки, до аптеките им ще бъде отворена аптека с логото им – “Супер нова” за Северна България и “Лидер” за Южна България, които ще продават лекарства на ниски цени или ще им бъдат пращани проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата, която ще унищожи бизнеса им.

Специализираната прокуратура е решила, че става въпрос за нелоялна конкуренция и КЗК започва разследване по случая.

„От така установените в досъдебното производство факти възникват основателни съмнения за извършени нарушения по глава VІІ от ЗЗК – Забрана за нелоялна конкуренция, изразяващи се в недобросъвестни действия от страна на представители на „Фармнет” АД, които увреждат или могат да увредят интересите на конкурентите. Съгласно чл. 2, ал. 1 от ЗЗК законът се прилага както по отношение на предприятия, така и по отношение на физически лица, които извършват или съдействат за извършване на нарушения по този закон. Видно от установените в досъдебното производство факти, посочените действия са осъществени със съдействието на физическите лица Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова“, се казва в решението на антимонополния орган.

Натискът е бил оказван в периода, в който роднини и бивши служители на Марешки оглавяваха инспекторите в лекарствената агенция.

 

Снимка:;

Веселин Марешки