Кирил Петков от „Джамала”:  Ротацията трябва да е огледална

Снимка - БТА

Габриел да е с най-високия пост в държавата – премиер, а Денков да стане външен министър, смята съпредседателят на ПП

Разговорите за новия състав на кабинета трябва да продължат. Нека успокоим всички, че ще има правителство в този формат след 6 март. Това каза пред БТА съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков, който беше гост на първия маскараден фестивал “Джамала” в Кюстендил.

“Ние ще изпълним нашите обещания, че ще подкрепим Мария Габриел, и наистина вярваме, че ротацията трябва да е огледална – Мария Габриел да е с най-високия пост в държавата – премиер, а акад. Николай Денков да стане външен министър. Тази ротация ще даде възможност не само сега, но и за следващи ротации да имаме един и същи отбор и за външната, и за вътрешната политика, което мисля, че е важно за България”, каза Петков.

Той посочи, че до 6 март ще се чуват различни знаци, но според него това искане е адекватно. Ако ГЕРБ имат други претенции за другите министри, трябва да го да кажат. “Трябва да си кажем честно, че министърът на МВР е към тях, въпреки че твърдят, че те нямат никакви министри”, каза още Петков. Той посочи, че стабилността е важна за България, а като бивш премиер смята, че съвместяването на този пост с министерската работа е почти невъзможно.

“Сигурен съм, че няма смисъл да се вкара нов човек в ролята на външен министър, защото външната политиката трябва да носи продължителност и отборност. Мария Габриел и Николай Денков работят добре и затова вярвам, че това ще е най-разумното решение”, допълни той.

“Не се страхувам от избори, нито от каквото и да е друго. Винаги сме работили с чувство за отговорност. Все пак сме свободни хора. Някой трябва да ни убеди да направим нещо, но никой не може да ни накара”, коментира още Кирил Петков.

Той посочи, че се радва да види в Кюстендил чувството за общност заради провеждащия се фестивал. “Поздравявам града за започналата добра традиция и мисля, че той ще стане една много добра туристическа дестинация. Подобни събития зачестяват и ще помогнат на града да се превърне в туристически бранд на България”, каза Петков. Сред гостите на празника в Кюстендил бяха и народните представители Георги Стамов, Димчо Димчев и Настимир Ананиев.