Кличко критикува Зеленски, призова за честност за ситуацията в Украйна

Кметът на Киев Виталий Кличко разкритикува украинския президент Володимир Зеленски в интервю за швейцарската новинарска емисия “Двадесет минути” (20 Minuten), което днес получи широк отзвук в Русия и Украйна, предаде БТА.

“Хората се питат защо не бяхме по-добре подготвени за тази война, защо Зеленски до последно отричаше, че ще се стигне дотук”, заяви Кличко в интервюто, излъчено вчера.

“Имаше твърде много информация, която не отговаряше на действителността”, каза 52-годишният бивш световен шампион по бокс, обвинявайки президента “в грешки”. Той призова за честност по отношение на истинското положение на Украйна след руската инвазия. “Зеленски плаща за грешките, които е допуснал”, каза още Кличко.

“Разбира се, че можем да лъжем еуфорично народа и партньорите си, но не може да го правим вечно”, заяви той, като същевременно изрази ясна подкрепа за началника на украинския генерален щаб генерал Валерий Залужний, който преди месец предизвика критики, като заяви, че войната е достигнала до патова ситуация.

“Той каза истината”, заяви Кличко в интервюто. “Понякога хората не искат да чуят истината, но в крайна сметка той е отговорен. Той обясни и обоснова каква е настоящата ситуация”, добави кметът на Киев.

Кличко се изказа против играенето на политически игри в Украйна. По думите му не трябва да има вътрешни конфликти в страна, която се бори за съществуването си, и по тази причина той отказва да обсъжда личните си планове и изразява подкрепа за Зеленски.

“Президентът има важна функция днес и ние трябва да го подкрепяме до края на войната. Но когато войната свърши, всеки политик ще трябва да отговаря за своите неуспехи и грешки”, каза Кличко.

В интервюто си Кличко също така благодари на Германия за осигуряването на противовъздушни системи, но разкритикува отказа ѝ да предостави на Украйна крилати ракети с голям обсег “Таурус”.

Какво каза Залужни на 1 ноември

Валерий Залужни говори пред The Economist на 1 ноември т.г. и сравни днешната ситуация в Украйна с тази отпреди век.

“Точно както в Първата световна война, ние достигнахме ниво на технологиите, което ни поставя в патова ситуация”, казва той. Генералът стига до заключението, че ще е необходим огромен технологичен скок, за да се излезе от задънената улица. “Най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив”, прогнозира той за украинската контраофанзива пет месеца след началото ѝ.

“Нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. провокира глобална криза в областта на сигурността. Нападението срещу демокрацията от страна на една морално болна имперска сила в сърцето на Европа наклони баланса на силите в други части на света, включително в Близкия изток и Азиатско-тихоокеанския регион. Неуспехът на многостранните органи като ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да поддържат реда означава, че Украйна може да възстанови териториалната си цялост само с военна сила.

Украинците показаха готовността си да положат душа и тяло за свободата си. Украйна не само спря инвазията на далеч по-силен враг, но и освободи голяма част от територията си. Сега обаче войната преминава в нов етап: това, което ние в армията наричаме “позиционна” война на статични и настъпателни боеве, както през Първата световна война, за разлика от “маневрената” война на движение и скорост. Това ще бъде от полза за Русия, тъй като ще ѝ позволи да възстанови военната си мощ, като в крайна сметка застраши въоръжените сили на Украйна и самата държава”, написа Залужни за The Economist./ offnews.bg