Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаКметът Дангов „докладвал” зъболекаря К. Дечев и А. Стоилова на Комисията по...

Кметът Дангов „докладвал” зъболекаря К. Дечев и А. Стоилова на Комисията по дискриминация за постове в мрежата

На това навремето му викаха донос, сега му казват сигнал, написа дупнишкият стоматолог

Дупнишкият стоматолог д-р Крум Дечев и активистката от партия „Възраждане” в Дупница Александрина Стоилова ще бъдат проверявани от Комисията за защита от дискриминация заради постове във фейсбук.

Вносител на сигнал срещу тях е градоначалникът на Дупница Първан Дангов. С писмо от 18.01.24 година до председателя на комисията доц. д-р Ана Джумалиева, кметът алармира, че чрез свои публикации в социалните мрежи двамата са създали предпоставки за дискриминация на основа на етническа принадлежност по отношение на ромската общност в града.

„Поводът е организирано от Община Дупница мероприятие за отбелязване на ромската Нова година – Василица. Във връзка с мероприятието Крум Дечев и Александрина Стоилова в свои постове провокират дискриминация към ромите, които и без това често са такива, обикновено подхранвана от негативните нагласи и предразсъдъци, с което нарушават чл.4, ал.1 от Закона за защита от дискриминация”, пише Дангов в сигнала си до председателя на Комисията по дискриминация.

Според Дангов това е недопустимо и настоява за мерки от страна на комисията за предотвратяване и защита срещу всички форми на дискриминация и превръщането на община Дупница в община на етническата толерантност.

Чрез сигнала си, дупнишкият градоначалник искал да даде „ясен знак, че не приема езикът на омразата” и се обявява за равни възможности за участие в обществения живот.

Той настоява и за издаването на предупредителни предписания към д-р Крум Дечев и Александрина Стоилова.

„Няма ненаказано добро. На това навремето му викаха донос,  сега му казват сигнал”, коментира от своя профил дупнишкият стоматолог, публикувайки кореспонденцията между кмета на Дупница и Комисията за защита от дискриминация.

Взаимоотношенията между Дангов и симпатизантите на „Възраждане” се задълбочиха скоро след изборите за местна власт, когато партията на Костадин Костадинов оттегли своята подкрепа към дупнишкия кмет, обвинявайки го в неспазване на поетите предизборни обещания към избирателите.

В няколко поредни поста двамата активисти разкритикуваха управлението на Дангов и поискаха неговата оставка от поста кмет на Дупница.

Взаимоотношенията между Дечев и Дангов претърпяха истински бурен поврат в рамките на няколко месеца. Зъболекарят бе сред най-яростните поддръжници на ветеринарния лекар между двата тура на изборите за местна власт. Заедно със съпругата му, която е музикален педагог, се наредиха сред първите поздравили новоизбрания кмет в победната нощ пред централата на БСП в Дупница, критикувайки предходния управник Методи Чимев.

 

Само няколко седмици по-късно Дечев разкритикува и новото управление на града, а Дангов бе обвинен в предателство спрямо интересите на избирателите.

Въпреки отправените критики по адрес на червения кмет, Дечев отново успя да учуди дупничани със своята реакция часове след като дупнишкият градоначалник се сдоби с обвинение за заплаха, спрямо шефа на РУ-Дупница. Тогава зъболекарят скочи отново да го брани с думите, че „Дангов е всичко друго, но не и престъпник”.

 

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Цигански кмет си ти Дангов.Нито един българин не би гласувал за тебе.

  2. Червен приятелски огън на двама комплексари.Кога беше Василица ,та някой чак сега изтрезня и подава сигнал?

Comments are closed.

Most Popular