Кметът Джамбазов и стотици вярващи запалиха свещ за здраве на храмов празник в Долна баня, В. Костадинов, С. Божилова и Цв. Манджукова получиха свето кръщение

Пламен Димитров отслужи празнична литургия в съслужие със сина си Емануил, сготвиха курбан като за Гинес

 

Тържественият звън на църковни камбани даде началото на 148-ия храмов празник на енорийската църква “Успение на Пресвета Богородица” в Долна баня.

На службата присъства кметът Владимир Джамбазов, както и стотици миряни от рилския град и околните селища. Всички те запалиха свещ пред иконата на Божията майка и се помолиха за здраве и благополучие в семействата. Божествената света литургия за храмовия празник на долнобанската църква отслужи енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров в съслужие с наскоро ръкоположения в дякон негов по-голям син Емануил Димитров.

Те отслужиха и празничен водосвет, след което поведоха традиционното литийно шествие. След като всеки от присъстващите се поръси за здраве и благоденствие със светената вода, отнесе у дома за празника и по шишенце от нея, както и по стрък ароматен босилек и цветя за здраве и против уроки. Именяците пък по традиция почерпиха след църковната служба с постни храни. Празникът в долнобанската църква завърши с три Христови кръщенки на Владислав Василев Костадинов и Симона Мирославова Божилова, както и на малката жителка на съседното село Костенец Цветелина Иванова Манджукова.

През целия празничен ден многолюдното множество от православни християни даряваше в църквата пари и храна за предстоящия по традиция в неделя голям богородичен курбан, който се приготвя в двора на светата обител и който по право съперничи на рекордите на Гинес.