Кметът д-р Вяра Церовска свали блокада на пътя за Сърбия, успокои протестиращите в Мещица: Решаваме проблема с безводието в най-кратки срокове, авария остави без вода и Перник

 

От МРРБ вече отпуснаха средства за изграждането на резервоар с обем 500 куб.м, който да обслужва селото

24-06-01-%d0%bc%d0%b5%d1%89%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0
Кметът на Перник Вяра Церовска сред жителите на Мещица

Местните хора в Мещица спряха движението по международния път към Сърбия, преминаващ през селото, след като повече от месец чешмите им стоят сухи. Режимът на водата в домовете на местните започнал още в навечерието на Коледа. «Посрещнахме празника мръсни, не успяхме да се изкъпем, защото вода нямаше», споделяха гневни местни жители. Проблемът тормози и семействата с малки деца, и възрастните. Вода няма, но сметките от ВиК, и то дебели, идват, гневяха се още местните. Те се жалеха, че носят вода с туби, както е било преди един век, някои използвали кладенци в дворовете си, но напоследък и те пресъхнали.

24-06-01-%d0%bc%d0%b5%d1%89%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0-2
Жители на Мещица на протест заради липсата на вода

Кметът на Мещица Деян Станимиров твърди, че е сигнализирал за тежката ситуация ръководството на ВиК, но резултатът останал нулев. От ВиК пък твърдят, че безводието се дължи на две аварии по трасето, които при суровите зимни условия трудно можело да бъдат отстранени. Кметът на община Перник Вяра Церовска лично се срещна с жителите на Мещица, реагирайки веднага, след като кметът на селото Станимиров й се обадил и обяснил за напрегнатата ситуация. Градоначалникът успокои протестиращите и ги увери, че до ден проблемът ще бъде разрешен. От думите й стана ясно, че работата по аварията вече е започнала и тя ще бъде отстранена в максимално кратък срок. Вяра Церовска сподели пред местните хора, че резервоарът в селото е пуснат, направени са пробите и е в процес на преминаване като собственост към Асоциация ВиК, което не пречи да работи.

„Той е направен, за да може да се осигурява по-добро водоснабдяване на жителите на Мещица. Това е проект, който е започнат през 2016 година и вече е приключен“, коментира кметът. Тя обясни пред събралите се хора още, че заради тежка авария на главния водопровод в пернишкия квартал „Караманица“ в петък без вода остана и целият областен град. „Причините са ниските температури, поради което има заледяване на водата и са изпукали множество тръби“, допълни Церовска.

След разговора и уверението на кмета хората се успокоиха и блокадата на пътя бе премахната.

Във връзка с нарушеното водоснабдяване в пернишкото село МРРБ също уточни, че то е причинено от възникнала авария по главния водопровод, който водоснабдява Перник и прилежащи населени места. Екипите на „ВиК“ ООД – Перник, работят за отстраняването й.

От МРРБ уточниха, че независимо от създалата се аварийна ситуация, за да бъде подобрено водоснабдяването на Мещица, вече е отпуснало средства за изграждането на резервоар с обем 500 куб.м, който да обслужва селото, като строително-монтажните работи по него са завършени в края на 2016 г. Предстои при подходящи климатични условия и положителни температури включването на резервоара към водоснабдителната система на селото. С въвеждането на напорния резервоар в експлоатация ще се осигури пълноценна работа на водоснабдителната система от гр. Перник към село Мещица, с което проблемите с водоснабдяването му ще бъдат решени дългосрочно.