Кметът на Кюстендил: Ако държавата не компенсира общините, ще има масови фалити

Петър Паунов

За незабавна подкрепа от държавата за бизнеса и на общините призова отново на брифинг кметът на Кюстендил Петър Паунов. “Предстоят масови фалити на социални услуги. Доставчиците вероятно ще започнат да спират и тока, и газа, ако държавата не предприеме незабавно мерки”, коментира Паунов.
Той представи пред медиите сметките на общината от газовия й доставчик. “За септември м.г. цената на куб.м газ е била 65 лв., а сега е 153,90 лв. През октомври м.г. е била 66,34 лв., сега е 149,28 лв. Авансовото плащане за Дома за хора със специални потребности “Ильо войвода” в Кюстендил сега е 11 000 лв., а през миналата година е било 2000 лв.”, посочи Паунов.
Според него е необходимо да се компенсират общините, предприемачите и всички социални услуги. Паунов посочи, че ще бъде изпратено ново писмо до всички компетентни държавни органи, въпреки че няма отговор на първото, пратено преди около месец.
“Не мога да си обясня кой може да издържа на такива сметки. Какво ще стане утре с цената на хляба, цената на хлебната пшеница е вече над 70 ст., каква ще е цената на хляба след месец-два? Затова се надяваме на спешна подкрепа”, заяви още Паунов. Той коментира и резултатите от проведеното обществено допитване за вдигане данък „сгради” и такса „смет” в общината. „Ние приемаме изцяло резултатите. Това е оценката, очевидно добра работа вършим. Благодаря за активността.
Инициативата беше заради голямата настойчивост на голяма част от нашите съграждани да бъдат коригирани таксите. Имаше и предложение от колегите в Общинския съвет. Ние винаги сме искали мнението на нашите съграждани, за да инициираме такива промени.
В малките населени места имаше висока активност, очевидно интересът там е по-голям. Има населени места, които категорично са предпочели да бъде коригирана ставката. Ще направим свой анализ. Ще се стремим нашата работа да бъде максимално ефективна в рамките на възможното. Щом нашите съграждани са направили такава оценка, ние няма какво да коментираме”, каза още Паунов.