Кметът на община Ихтиман Калоян Илиев даде подслон на абитуриента Крум и майка му, която е инвалид

Двамата живеят сами само с инвалидната пенсия на майката, земеделци от града спасяват момчето от угрозата да напусне училище

 

Кметът на община Ихтиман Калоян Илиев дава подслон за Крум и майка му Теменужка, която е инвалид, земеделци от града осигурява стипендия, за да може момчето да продължи да учи. Съдбата никак не е благосклонна към Крум, историята му за “Вяра нюз” разказа д-р Мирослав Лазаров. Крум е ученик в ПГ „Васил Левски” и през пролетта трябва да вземе диплома за средно образование. Преди години обаче той е изправен пред опасността да напусне училище и да започне работа, за да издържа семейството си. Крум расте без баща, той ги е изоставил и създал ново семейство, майка му Теменужка пък е първа група инвалид с малка пенсия, която не стига за нищо. Двамата успяват някак да вържат двата края с помощта на добронамерени съседи, които им помагат, когато свършат парите, спасявайки ги от пълната мизерия.

Историята им трогва кмета на община Ихтиман Калоян Илиев, който им подсигуряват жилище, където Крум и майка му да се подслонят. За за остане в училище, Крум разчита на стипендия от фондация „Комунитас” и пише есе на тема „Когато пчелите танцува”. Крум е единственият участник от община Ихтиман. Редакторите от сп. „Пчеларство” са във възторг от знанията на момчето, но все пак след телефонно интервю Крум не е класиран за стипендията, което обърква всичките му планове. За щастие момчето отново получава помощ, този път от един от земеделските съюзи в града. „По този начин се възражда една престара традиция от миналия век, когато по-будни младежи са били подпомагани, за да се изучат в странство и след като се върнат, да дадат подем  на родния край.”, споделя д-р Мирослав Лазаров –член на БЗНС „Ал.Стамболийски”. Крум не разочарова своите спасители и показва отлични резултати в училище. Тази година той трябва да завърши гимназия. Провалът не влиза в неговите планове, целта му е да се дипломира, да вземе шофьорска книжка и да продължи да учи.