Кметът на Перник д-р Вяра Церовска: Няма да подавам оставка! БСП сипят критики заради изборите –  червените вождове забравиха, че поставиха на „Кракра” винкел и пластмаса за милиони левове

Екипът ми се справя добре в условията на финансова криза – за спорта бяха гласувани 300 000 лв., същото се случи и с училищата, с културата и здравеопазването

11-01-08-%d1%86%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b0
Д-р Вяра Церовска

Няма да подавам оставка и категорично отхвърлям всякакви обвинения, че екипът ми не се е справил с управлението на Перник, това заяви кметът на Перник д-р Вяра Церовска по повод искането на председателя на пернишката структура на БСП Кирил Леонов. Леонов, който е и общински съветник от левицата, заяви, че социалистите подготвят искането за оставка, което ще внесат в местния законодателен орган. Причината – кметската управа водила неадекватна политика, която е против интересите на перничани. Според БСП екипът на Церовска се провалил в снегопочистването и за кризата в транспорта, ескалира в протестите на превозвачите в петък.

11-01-08-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%ba%d1%80%d0%b0
Пластмасовата крепост „Кракра”
11-01-08-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b1%d1%81%d0%bf-15-01
Пресконференцията на БСП, на която Леонов поиска оставката на кметския екип

Според Кирил Леонов управлението на ГЕРБ е върнато в периода на 1995-96 г. Социалистите искат и повече прозрачност по дълговете на общината. Ето какво отговори на обвиненията на БСП специално за в. „Вяра” д-р Вяра Церовска.

Г-жо Церовска, от общинското ръководство на БСП отправиха към Вас и Вашия екип тежки обвинения в некомпетентност, в неадекватно управление и заявиха, че искат оставката Ви. Вашият отговор на тези нападки?

11-01-08-%d1%86%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d1%83%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0

– Когато се отправят укори към управленската власт, критикуващите трябва първо да обърнат поглед към свършеното от тях самите. Категорично заявявам – след управлението на комунистите не една, сто и една години няма да стигнат на Перник да се оправи! А в тяхната пресконференция нямаше нито една дума на самооценка. Иначе поведението им е обяснимо – идват избори и това си личи по всичко. Особено по хъса в нападките.

Аз лично смятам, че трябва да забравим миналото и да започнем да мислим наново с едни други лица. От БСП поискаха оставката ми и тази на моя екип за несправяне във всички отрасли. Категорично отхвърлям подобни обвинения. Само за сравнение ще посоча, че парите, които са дадени и реално са планирани в областта на спорта например, са сериозни по размер. За спортното дружество „Миньор” бяха предназначени 150 000 лева и то за първи път продължава да работи. Така е и в останалите дейности. Според решението на Общинския съвет за спорта в общината бяха гласувани 300 000 лева и те бяха дадени на пернишките спортисти. Същото се случи и с училищата, и с културата, и със здравеопазването. Нямаше месец например, в който Профилакториума да не си е получил парите.

Такава е картината във всяка една сфера. Това, което поехме като капиталови разходи, го извършихме – реално изградихме детските и спортните площадки, които бяхме поели като ангажимент, реално работихме по националната програма за енергийна ефективност и за първи път има блокове в Перник, които са включени в нея и вече са готови. Положихме много усилия и първи в България започнахме реализацията на този голям проект по ОП „Региони в растеж”. Има за какво да ни завиждат, въпреки че Перник се нуждае от страшно много неща.

Срещу Вас бе отправена нападка във връзка с Оздравителния план и критики на финансовия министър.

– Така е. Но аз искам съвсем искрено да отговоря – да, Министерството на финансите много трудно може да преглътне това, което ние показахме като реален финансов резултат. Много трудно могат да се преглътнат 35 милиона лева дълг, които към 30 ноември 2015 година установихме като наследени задължения. Върху тях се натрупаха допълнително изключително големи суми, които са от преминали съдебни дела, от финансовите корекции за извършени дейности по водопровода в квартал „Калкас”, от допълнителни ДСМР-та за проекти, които са още в своето начало и не бяха планирани. Много трудно Министерството на финансите може да преглътне заплатите на общинските ни съветници, които са най-високите в България, на фона на изключително тежкото финансово състояние на общината. Много трудно могат да се преглътнат заложените обекти общинска собственост, при положение че няма какво друго да се заложи след управлението на комунистите. Много трудно може да се преглътне и практиката на минали управленци за несъбиране на данъци в размер на 12 милиона лева. И това се отнася особено за големите данъкоплатци, които не са потърсени, за да се издължат към община Перник. Това са наистина големите проблеми на Перник.

Не може да ни се прости и това, че вместо да вземем 35 милиона лева, за които Перник в продължение на две други ръководства успя да осъди държавата за компенсиране на щетите, нанесени от въгледобива, получихме само 17 милиона. Тези пари бяха раздадени и разпределени толкова бързо, че веднага след това е започнало трупането на нови дългове, които ние наследихме.

От БСП говорят за проектите. Нима перничани могат да забравят това, което червените вождове нанесоха на историческата крепост „Кракра”? Те предпочитат да забравят и да не посещават този исторически хълм, вместо да изговорят истината за него – единственият най-голям обект, който трябваше да бъде посещаван от милиони туристи, трябваше да бъде с развита инфраструктура, трябваше да доведе археолози, учени, ученици, любители на историята. Вместо това те поставиха на историческия хълм винкел и пластмаса за милиони левове! Това е тяхното управление.

Да продължим и с проекта за реконструкция на централния пернишки площад „Зелена и достъпна градска среда”, който те създадоха, за тези „спирки”, както наричат съгражданите ни бетонните навеси насред града, предназначени уж да пазят сянка лете и от дъжд и сняг през пролетта и зимата. Искам да кажа само, че ако нямаше промяна в ръководството на общината, все още перничани може би щяха да газят прашния център, който нямаше да бъде завършен.

– Появи се и въпрос, свързан с неработещата компостираща система на новото регионално депо за преработка на битови отпадъци. Какъв е случаят там?

– Някои удобни забравят факта, че аз бях тази, която извика: „Компостиращата система, която вие създадохте в техническия си проект, не работи!” Хората, които са я изработили, я нарекоха полезен модел. Заложиха в проекта да има оператор на депото и точно той също заяви, че няма как да работи въпросната компостираща система. Проведени бяха редица срещи с фирмата по надзора, който те, управниците социалисти избраха. Строителите, които пак те избраха и доведоха по време на своето управление, не можаха да помогнат този проблем да се реши през 2016 година. Направих всичко възможно, за да спра изтеглянето на гаранции и да може най-сетне да се реши проблемът с компоста, защото това ще бъде финансов проблем за община Перник, ще задълбочи дълговете – ако компостиращата система не заработи, от 2017 година ще трябва да плащаме към МОСВ с 10 лв. повече на тон по заложения тон. Когато говорим за комунистите, трябва да кажем: ”По делата ще ги познаем!” В тяхната пресконференция нямаше нито една дума за това какво са изградили през всичките години на тяхното управление. Позволиха си да критикуват проекти, които те сами създадоха за перничани.

– Не бе спестено и обвинението към кметския екип за кризата с парното. „Топлофикация – Перник” е частно дружество, но Вие не сте били достатъчно експедитивна, защитавайки интересите на гражданите.

– Да, „Топлофикация” е частно дружество, но въпреки това аз многократно съм разговаряла със собственика, с ръководството на ТЕЦ-а. Наистина тази зима температурите са изключително ниски в сравнение с много години назад, падна и много сняг. Колкото по-голям е проблемът, толкова повече усилия са нужни, за да бъде решен той. В мразовитите дни никой от ръководството на общината не си позволи да остане вкъщи, проведохме не една и две срещи с ръководството на топлоснабдителното дружество, потърсихме и получихме помощ от енергийното министерство, успяхме с общи усилия все пак да намерим изход от създалата се тежка кризисна ситуация и бързо да възстановим топлината в домовете на перничани.

Не Ви спестиха и упреците за отсъствието на сериозни инвеститори.

– Темата не е нова и се върти непрекъснато в публичното пространство, когато трябва да се критикува всяка управа, която не е от БСП. За да дойдат обаче инвеститорите, трябва първо да създадем благоприятна за тях среда, за да бъдат сигурни, че вложенията, които биха направили в Перник, ще са сигурни. Защо в дух на самокритичност социалистите не посочат кои крупни инвеститори са привлекли те?

Все пак Ви искат оставката…

– Този въпрос не стои пред нас, нямам никакво намерение да подавам своята и на екипа си оставка. Работим и ще работим, за да реализираме плановете си. Виждате колко трудно се случва това. По повод възникналия проблем с градския транспорт заявих и сега отново подчертавам – ще изпълня обещанието си перничани да имат добър градски транспорт. Аз бих искала да видя Перник с еднакви автобуси по всяка една линия, дори с еднакъв цвят, топли през зимата и с климатик, осигуряващ прохлада, през лятото, чисти возила. Автобуси, спазващи своето разписание. Бих искала шофьорите, работещи по тези линии, да са с трудови договори на 8-часов работен ден, защото на тях доверяваме живота си, както и този на децата, на родителите си. И именно водена от желанието си да реализирам обещаното, направих разговора с превозвачите. Досега всички договори след 2006 година, когато е проведена последната обществена поръчка, са подписвани без ясни правила, без изисквания за качество, без възможност за конкуренция между фирмите. Всяка година са били подписвани контракти с фирми, които просто са се договаряли. За да има промяна, за договора, който заложих през 2017 година, съм поставила изискването до един месец всички автобуси да имат джипиес. Ще се сложи приложение на сайта на общината и така всеки гражданин ще може да провери и да знае кога на неговата спирка по разписание ще има автобус.

Дали харесва някому, или не, предстои да се случи и ще се случи обявяването на обществената поръчка за транспорта в Перник. Разговаряла съм и ще продължа да разговарям с превозвачите как да бъде подготвена тя. Ясно е, че в нея трябва да фигурира качеството на самия автобус, включително и като екологично чист превоз, цената на билета, да отговаря на стандартите за брой автобуси по дадена линия, за качествата на водача, които ще изпълнява курсовете, и т.н.

Освен това по проекта за интегриран градски транспорт очакваме до 2018 година Перник да има 15 чисто нови екологични автобуса, които да вървят по основните линии.

Държа да кажа и нещо, което излезе от фокуса на интервютата, давани пред журналистите около протеста на пернишките превозвачи. Всички, и то точно същите 12 фирми, които са работили през 2016 година за градския транспорт в Перник, са онези, които продължават да обслужват перничани през 2017 година с желанието да бъдат коректни към гражданите, да изпълняват точно разписанията си, да бъдат чисти.

Не приемам и нападките, че е упражняван натиск върху таксиметровите шофьори да не подкрепят протеста на превозвачите, за да не загубят работата си. С таксиметровите фирми бяха проведени много разговори, наше беше предложението лицензионната им такса да е най-ниската, изпълнихме желанието им да маркираме местата на стоянките, постарахме се да бъдем максимално коректни с тях във всички разговори, които проведохме.

-Ще коментирате ли нападките, отправени срещу хора от Вашия екип, които са облагодетелствали определени близки до тях фирми, извършващи транспортни услуги за сметка на старите превозвачи? Визирам линиите 16 и 17, които стояха в основата на протеста.

– Не желая да се явявам адвокат нито на фирмите, нито на отделни хора. Ще подчертая само, че дружество „Кракра” е на пазара от деветдесетте години на двадесети век насам. В него са обединени няколко семейства и една от дамите в него е член на ПП ГЕРБ. Не виждам как това може да бъде укоримо, тъй като те са развивали своята дейност много преди нашата политическа партия да поеме управлението на общината. Държа да отбележа обаче, че през 2016 година линия номер 10 е дадена на един от превозвачите безусловно, без конкуренция, без изисквания и той вози по една от най-печелившите линии. Никой не е променил неговия договор. Що се отнася до половината номер 16, преди да поеме линия 10, същият превозвач е работил успоредно с друга фирма по шестнадесетката. Проблемът дойде от множество жалби на граждани, че макар да става дума за един и същ маршрут, картите на едната фирма не се уважават във возилата на другата. Затова бе взето решението линия номер 10 да се обслужва от единия превозвач, започнал работа по нея без конкурс миналата година, а другият остава на линия 16. Подчертавам, от 36 линии това е промяната! Говори се за линия 17, свързваща квартал „Изток” с централната градска част. Защо никой не отрази гласа на хората, оплакванията, които ние сме получили, са десетки. А именно това наложи и промяната. Договорът сега е сключен с фирма, към която има до момента най-малко оплаквания, но той е за една година. Всички ще се явят на обществената поръчка и се надявам именно пернишките превозвачи да спечелят тези линии, при по-добри условия, за да имаме този градски транспорт, който всички желаем – чист, модерен, с добро отношение към пътниците, с добре осигурени шофьори, на които всички доверяваме живота си.

-Обвиниха Ви, че готвите обществена поръчка без решение на ОбС.

– Не съм си позволила да наруша закона. Тази обществена поръчка не е обявена през 2016 година, защото преди да се случи тя, трябваше да се назначи комисия, в която има представители на браншовите организации, на Общинския съвет, на общината, на общинската администрация. Такава комисия е назначена от мен. Проведени бяха много срещи и съвещания и резултатът е добър. За пръв път от много, много години насам е изградена актуална транспортна схема, която през декември миналата година беше гласувана от Общинския съвет. Трябваше, разбира се, да се вземе предвид и обстоятелството колко нови автобуса ще влязат в общината по програма „Региони в растеж” с интегрирания градски транспорт, да бъде утвърдена тази програма от управляващия орган. Работи се и по синята зона, за да има цялостен поглед върху транспорта в Перник.

Сега предстои на тази база да се проведе и обществената поръчка. Ясно е, че ще има много съпротива, но аз няма да се откажа от това да разговарям с хората, с превозвачите и да изпълня ангажимента, който съм поела за качествен транспорт по възможно най-добрия начин за Перник.

-Нека завършим този разговор с нещо по-ведро, което предстои – Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”.

– Да, за мен това наистина е удоволствие. Защото не говорим просто за едно добро, хубаво събитие. Говорим за Сурва, а това е празникът на празниците! Празникът на традицията, на фамилията, на приятелството! Говорим за духа на Сурва, който господства в Перник през целия месец януари. Пожелавам на всички нас, на перничани да се включим заедно в него и да предадем своето чудесно настроение на гостите на Перник и заедно да направим преживяването незабравимо! Още повече че заради рекордния брой участници – над 6000 души, очакваме и рекорден брой гости. Миналата година те бяха около 300 000, сега вярваме, че ще са много повече.

Ние, като домакини, още веднъж им казваме: „Добре дошли! Нека празнуваме заедно!”