Кметът на Перник д-р Церовска представи в столицата международния фестивал „Сурва 2017”, овации обраха братята Светлозар и Кристиян Бранимирови

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Представянето на международния фестивал „Сурва” в София

„За мен е чест да поканя всички вас, всички, които имат желание да се потопят в чудото на Сурва, да дойдат в Перник от 27 до 29 януари. Да дойдат и да видят на живо фестивала на фестивалите „Сурва 2017” – с тези думи кметът на Перник Вяра Церовска даде вчера начало на официална пресконференция в Министерството на културата, на която бе направена презентация на предстоящия международен фестивал на маскарадните игри, който и тази година се провежда под патронажа на Министерството на културата.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Сурвакарите от Мещица

На пресконференцията присъства и зам.-министър доц. Бони Петрунова, която допълни, че фестивалът „Сурва” е уникален и затова винаги от министерството са помагали за неговото провеждане. „Нека изгоним злото от душите, от живота ни, да имаме по-добри дни. А Перник и перничани са тези, които символично ни защитават от злото”, каза още зам.-министърът.

Група сурвакари от село Мещица помогна на гостите на пресконференцията да се потопят за кратко в магията на изконните български ритуали. Сред тях бяха и двама невръстни братя – 3-годишният Светлозар и 9-годишният Кристиян Бранимирови. В Преник пристигат близо 7000 души от 118 групи от България и чужбина. Както винаги, гръбнакът на фиестата са пернишките групи, които са 43 с над 3630 маскирани. Очакват се и над 250 000 посетители – от областта, от страната и от чужбина.

Богатата програма представи зам.-кметът по образование и култура Севделина Ковачева. Тя разказа за работилницата за маски „Мечкарница”, в която гостите с по-съвременни технологии ще могат сами да си направят маска за спомен, както и за кулинарното шоу, което подготвя за Перник Иван Звездев. Директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова представи състава на тазгодишното фестивално жури, чийто председател отново ще бъде проф. Георг Краев.

Церовска увери, че градът се подготвя за празника и независимо от атмосферните условия ще посрещне многобройната публика на маскарада.