Кметът на Перник иска гаранции за водоподаване до всички граждани при въвеждане на 7-часов воден режим

  • Жители на кв. „Църква” гневни – няколко дни са били без вода, поискаха и „Делта хил“ да бъде включен в режима

 

Кметът на Перник Станислав Владимиров е готов да подпише предложението на ВиК за въвеждане на 7-часов воден режим, ако водоснабдителното дружество гарантира, че при новото ограничение всички жители на общината ще имат вода в определен часови диапазон, който да е удобен за хората и е съгласуван с останалите институции. Това е заявил кметът Станислав Владимиров пред разгневени жители на квартал “Църква”, които няколко дни са без вода, съобщи общинският пресцентър. Кметът на община Перник Станислав Владимиров и кметът на кв. „Църква” Радослав Динев са отишли при разгневените жители на кв. „Църква”, които се бяха събрали пред помпената станция в квартала, за да проверят дали се подава вода към града и квартала.


„ВиК е сключила договор с перничани за подаване на питейна вода и е длъжна да я доставя до потребителите. Перник е във воден режим, но в определените часове водоснабдителното дружество трябва да направи нужната организация водата да стига до хората“, заяви кметът на община Перник Станислав Владимиров пред управителя на ВиК. Той попита защо, след като още от пролетта е имало индикации, че водата в язовира намалява, през лятото не е въведен воден режим, който да бъде по-поносим за хората. „ВиК ми предлага нов режим – вода да има 7 часа в денонощието. Гарантирате ли, че при този режим всички жители на община Перник ще имат вода? Ако ми го гарантирате,  в понеделник ще го подпиша. Съгласувахте ли това предложение с РЗИ?“, попита още кметът на Перник.


Владимиров настоява всяко населено място в общината да има вода в определен часови диапазон, който да е удобен за хората, съгласуван с останалите институции и очаква в понеделник предложението на водното дружество. Според него ВиК таксува хората на пределните цени, които е дала КЕВР. „Перничани плащаме едни от най-високите цени за водата, но ВиК не може да осигури нормално водоподаване. Кой е виновен за това? Аз ли имам договор с перничани за доставка на вода, или вие?“, попита още Станислав Владимиров. Той поиска бързо решение на проблема с водоподаването в кв. „Църква”. Пред кмета на общината жителите на „Църква” поискаха и „Делта хил“ да бъде включен в режима, за да се осигури нормалното водоподаване към квартала. Сега чешмите на перничани текат по десет часа в денонощие – сутрин от 05,00ч. до 10,00ч. и вечер от 17,00ч. до 22,00ч.