Friday, June 21, 2024
HomeОживлениеКметът на Разлог посрещна на прием 120 учители пенсионери

Кметът на Разлог посрещна на прием 120 учители пенсионери

Посрещна ги с китка здравец, посрещна лично детски и начални учители, математици, преподаватели по история и българска литература от цялата община, посрещна и поетът Благо Прангов, чийто първи учителски години са в Разлог.

С достолепните години от 60 до 94 години, някои от тях ходеха бавно, други – ведро – с колело, но всички горещо се поздравяваха, прегръщаха, вълнуваха от празничната среща.

На 94 години е учителят по физкултура Иван Попадийн от Разлог, който е бил преподавател 37 години в Разложката гимназия и се чувства добре, защото животът му е бил свързан със спорта. Общо 75 години трудов стаж като детски учителки в Добърско имат Рада Попова и Елена Бучкова, за които празникът 24 май не е само на учителите и учениците, а на целия народ и настояват да се съхранява българщината.

„Ние сме богати с учениците, които са израстнали пред очите ни и все намират поводи да ни благодарят.“– споделя Райна Гьошева, чийто учителски път е преминал в училището в Бачево като преподавател по трудово обучение и изобразително изкуство.

Лили Джумайлиева и Таня Чилева са били неизменно учителки в Детска градина „Ален мак“- Разлог и са горди, че животът им е преминал в най-хубавата професия – учителската, мечтали са за тази професия и сърцата им продължават да трептят при всеки празник в градината.

„Навирили са ми се очите да плача…“ – сподели вълнението си и благодари за срещата Таня Чилева, а началната и детска учителка на Бачево Райна Самарджиева препоръча на всички млади българи да не забравят българското.

„Да се гордеем, че сме българи, – каза още тя,- имаме българи на възлови места по цял свят, дори в НАСА имаме 19 годишен българин“.

Симеон Велев е на 84 години, като 29 години е бил преподавател по специалността Двигатели с вътрешно горене и е трогнат от вниманието към пенсионираните учители.

Пристигат и две начални учителки – майка и дъщеря Миланка Попова и Катя Механджиева, общо отдали от живота си 79 години на децата от НУ „Яне Сандански“ – Разлог, пристигат и учителите на кмета, които той почтително поздравява.

Празничната среща започна с обичания химн „Върви, народе, възродени“, с трогателно и топло приветствие от кмета Красимир Герчев – с почит към общо над 500 години общ учителски стаж на празника, с благопожелания за всички учители на община Разлог, а поетът Благо Прангов рецитира стихотворението си – преклонение пред делото на първоучителя Кирил.

 

Мъжката фолклорна група „Годлевски Великден“ вдигна на огромно, празнично хоро учителите на община Разлог, които, макар и да не са в училище и далече от своите ученици, носят в сърцето си гордо професията цял живот. Гордо – със следата, която всеки от тях е оставил в нечия детска душа, в нечии млад живот.

„Празнувай, учителю, сеячо на светлина! Ти, който с вещата си ръка си отворил врати към непознатото. Ти, който с нежност и човещина си докосвал детските души, помагал си да познаят доброто и намерят вярната пътека.“

И това са думи на още един скъп учител на Разлог – Цонка Мишкова. „Питам се – казва тя, – колко ли хора имат учителското щастие. Сигурно не са малко, но щастието им е по–друго. На учителя то е живо, усмихнато, благоговеещо.“

RELATED ARTICLES

Most Popular