Кметът на Самоков В. Георгиев събрал за юни, юли и август 52 277лв в хазната, Зашкев: Липсат още!

„Синята зона в Самоков е Бермудски триъгълник, в нея потъват десетки хиляди левове, това е бездънна яма, паркингите заемат огромни територии, особено тези в Боровец.“ – коментираха един през друг съветници на сесията днес. Съветникът Васил Зашкев от ДСБ единствен излезе да пита открито кметът Владимир Георгиев „очи в очи“.

„Какви са приходите и разходите от обособената Синя зона за първите три месеца, кои са служителите на паркингите в к.к. Боровец  и какви са приходите за летния сезон от курорта. Какви са разходите за същия период? Какви са приходите от паркингите  в к.к. Боровец за летния сезон? Кой са служителите на паркингите в к.к. Боровец през летния сезон.“- поде Зашкев. В типичен невинен стил кметът Георгиев убедително изчете листче, че приходите от такси за дневен престой, освобождаване на техническо средство –скоба в „Синя зона“ в  Самоков за месеците юни, юли и август са в размер на 52 277 лв, а разходите за същия период са в размер на 8 257 лв. Кметът информира и за приходите от паркингите в Боровец за летния сезон, които възлизат на 6 655 лв.  Той съобщи и имената на служителите, ангажирани с тази дейност в курортния комплекс през същия период и посочи  само имената на Георги Янев, Ненко Ненков, Данчо Карабонев и Тодоров.

След сесията Васил Зашкев сподели пред медията „Вяра нюз“ следното:

“Не съм доволен, нещо не излизат парите. Кметът Георгиев посочва над 52 хил. лв. като приходи, само че  това са пари от предплатените карти за паркинг, които са за един месец или до края на годината. Липсва точна справка.“, посочи Зашкев. Той  допълни още, че всекидневно се срещал с хора, които изразяват недоволство от обособената Синя зона, и припомни, че не беше прието неговото предложение на предходни сесии за отдаване на паркингите в Боровец под наем.

„Общинската администрация използва всякакви прийоми и способи със „Синя зона“ в центъра на града само и само да не мине предложението за паркингите в Боровец, а там положението си остана същото и съмненията сред нашите съграждани са за огромни злоупотреби. Според гражданите обособяването на „Синя зона“ създаде  повече проблеми , защото хората масово паркират в граничещите улички със зоната. Това в никакъв случай не подобрява режима на движение и паркиране в града,“ коментира Зашкев.

Кметът Георгиев поиска към „Синята зона“ да се добавят следните улици и паркинги в гр. Самоков:

– ул. ”Хан Кубрат”,  в участъка от ул. ”Отец Паисий” до ул. ”Цар Борис III”;

– ул.”Иван Вазов”, в участъка от ул.”Македония” до ул.”Софроний Врачански„ ;

– Паркинг, на ъгъла на ул.”Шейново”  при ул.”Търговска”;

– Пряка, между улица „Житна Чаршия” и бул. „Искър” /под пицария Бонита/;

– Пряка, между бул.”Искър” и ул.”Ген. Веляминов” /под магазин „Ивенти”/;

– ул.”Ген.Веляминов”, от ул.”Житна Чаршия” до ул.”Търговска”, вкл. и паркинга до бившия „Ловно-рибарски магазин”;

– ул.”Христо Захариев” /от кафе „Мишел” до ул.”Търговска”/

Предложението е прието от постоянната комисия  “Законност, обществен ред и общинска собственост“ към Общински съвет – Самоков в състав Мая Христева, Александър Боев, Светлана Атанасова, Любомир Борисов и Димитър Панев.

Общинският съветник от ДСБ Васил Зашкев заяви: “Както е тръгнало, целият град ще го направим Синя зона. Отново ще отчетем преизпълнение на бюджета с рестрикции, налози и данъци.“

Кметът Георгиев отрече да става реч за разширяване на зоната. Той обясни, че новото му предложение е в границите на гласуваната вече от общинските съветници „Синя зона“. Само били уточнени улиците. В същото време в предложението се казва: „Допълва Приложение №1 «Улици и паркинги, определени за паркиране в «Синя зона», към Наредба №1 за обществения ред и опазване на общинските имоти на територията на Община Самоков, като се добавят следните улици и паркинги в гр. Самоков:“

„Не ни е за първи път да се питаме на какво да вярваме, на написаното и подписано от  кмета Георгиев, или на това, което казва?“, коментираха в залата съветници.

Кметът изрично подчерта, че хората от ул. „Хан Кубрат“ са представили подписка улицата да бъде включена в Синята зона. Председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева потвърди казаното, а именно, че е живущите са внесли подписка с това искане.

Кметът Георгиев изтъкна, че към момента не може да бъде оценена ползата от въвеждането на зоната за платено паркиране, тъй като периодът е съвпаднал с множеството ремонти в тази част на града – около Общината, пред училище „Митрополит Авксентий Велешки“, по ул. „Отец Паисий“, подземния паркинг, ул. „Абаджийска“ и др.

„Въпреки всичко се наблюдава едно успокояване“, заключи кметът. Той припомни, че на живеещите в границите на Зоната се издават пропуски. Работещите в този периметър срещу 20 лева месечно или 200 лв годишно също могат да получат пропуск, посочи Георгиев. Вмъкна и освобождаването на улиците около Районното управление на полицията от катастрофирали автомобили, което ги направило много по-проходими.

Общинският съветник Елена Гелова попита, дали ще има ли паркинг за служителите на Общината, тъй като сега повечето паркират по улица „Цар Борис III“. Тя посочи, че има подписка от живущите срещу ежедневното задръстването на улицата от автомобили. Кметът отговори, че служителите на общината заплащат на общо основание и призна, че след въвеждането на Синята зона, улиците извън обхвата ѝ са много по-натоварени. Особено по „Цар Борис III“, около Гимназията и др. Той съобщи, че се търсят нови технически решения за ограничаване паркирането, имайки предвид, че улицата е с паваж. Обясни, че при ремонта на ул.“Отец Паисий“ е завишена височината на тротоарите, за да не паркират върху тях.

Катя Янакиева попита обмислен ли е някакъв вариант за по-кратковременно спиране около пазара с цел покупки. Тя изтъкна, че се очертава недоволство от живущите в селата, на които се налага да спрат за 10-15 минути, за да си напазаруват, а трябва да заплатят цял лев. Съветник Янакиева попита също така предвижда ли се да се поставят стойки за велосипеди. В отговор кметът Георгиев обясни, че когато паркирането се заплаща чрез автомат, съществува възможност да се пуснат 50 стотинки за престой от половин час.

Общинският съветник Николай Николов обърна внимание, че голямата част от улиците в центъра са много тесни и като се блокира пазара паркирането по тях фактически ще ги превърне в еднопосочни. Такива са „Хан Кубрат“, „Иван Вазов“ и др., посочи той. Николов изрази становище, че е достатъчно към Синята зона да влезе само ул. „Житна чаршия“. Той вметна, че бул. „Искър“ ще се превърне в паркинг, като се паркира и в двете страни на платното. Кметът Георгиев контрира, че и сега по булеварда се паркира и в двете посоки и допълни – да видим предложението за улиците около пазара ще работи ли, ако се наложи ще го коригираме.