Кметът на Сапарева баня К. Гелев изкушава италианци с планина и минерална вода, в Полиняно а Маре го нагостиха като крал

 

26-01-92_550703362_o-copyКметът на община Сапарева баня Калин Гелев се побратими, като сключи договор за сътрудничество с кмета на град Полиняно а Маре, област Пулия, Италия. Това стана в последните дни на януари, когато градоначалникът на Сапарева баня, придружаван от зам.-кмета Славчо Коларски, председателя на Общинския съвет Иван Куйов, зам. областния управител на област Кюстендил Радослава Чекански и зам.-председателя на търговската асоциация Апулиа – България, Константин Льондев.

26-01-_230586379_o-copy
Моменти от посещението

26-01-_1257703094_o-copy

Сапаревобанци отидоха до Италия със самолет, където останаха три дни изцяло на разноски на домакините.

„Екипът на кмета на Полиняно а Маре Доменико Вито организира за нас гастрономически фестивал с всички чудеса на италианската кухня. Малко е да се каже, че останахме смаяни. Оказа се, че италианците на първо място държат на вкусното и здравословно ядене.

26-01-_51257820_o-copy
Групата от Сапарева баня начело с кмета Калин Гелев в Полиняно а Маре

26-01-9_67172857_o-copy

Разговорите им започват с въпросите „Какво си закусвал, обядва ли или какво обядва, а за вечеря мислил ли си? Голяма изненада за мен беше, че в този град се намират мощите на св. Иван Рилски, които са откраднати от Гърция. Съхраняват се в разкошна катедрала, в която присъствахме на литургия. Там всички, от малък до голям, готвят. И няма нито РЗИ, нито ХЕИ да ги притесняват. Баби месят хляб на улицата пред домовете си. Това е истински ръчен хляб, какъвто имаше преди години в България. Предлагат хляба с различни подправки, включително и с маслини. Върнаха ме във времето, когато и в България имахме истински вкусен хляб.

Бяха представени над 50 невероятни специалитета. Най-интересното е, че никой не си издава рецептата. Подариха ни една-две от най-общите, за специалитет обаче и дума не може да става. Готвачите в Италия са на по-голяма почит и от премиера. Разказах на италианците, че Сапарева баня се намира в полите на Рила, чието име означава „пълноводие” и че в Сапарева баня бликат най-чистите и здравословни извори. В града се раждат едни от най-хубавите ябълки, градчето ни се намира съвсем близо до столицата, до Рилския манастир, а над града е един от най-големите зимни центрове – Паничище. Беше им интересно, защото тяхното градче е разположено в скалист регион с изглед към морето. То е известно с това, че там се организират скоковете във вода от скала, тъй като само на две крачки навътре в морето следва водна пропаст, дълбока над 10 м. Това е много благоприятно за скокове във вода от скала. През юни очаквам да ни върнат визитата. Ще дойдат кметът с антуража си, както и бизнесмени, които ни посрещнаха в града. Те бяха заинтригувани и аз съм оптимист, че ще успеем да ги привлечем като инвеститори. На форума присъства и президентът на фондация „Николаос” Вито Кардоне. С него си стиснахме ръцете за разкриване на паралелка с разширено изучаване на италиански език в нашето училище. Двамата подписахме споразумение той да осребрява заплатата на преподавателя.

Като се върнах, веднага потърсих човек, завършил италиански филология в Сапарева баня. Оказа се, че няма такъв. Ако се намери от близките общини дипломиран специалист по италианска филология, в училището ще се изучава този прекрасен език.

На срещите присъстваха и представители на фирма ICAB. Оказа се, че те произвеждат козметика и парфюми, включително и за ароматизиране на помещения, и то от минерална вода”, разказа за вестник „Вяра” Калин Гелев. Той положи началото на отношения за побратимяване в името на развитието на културното и спортно сътрудничество, партньорство в образованието с цел увеличаване на търговията и туризма между двете общини.

Подробности в печатното издание