Кметът Паунов: Община Кюстендил има организация за справяне с безстопанствени коне, повечето нарушители са без договори за пасища

Кметът Петър Паунов

Безстопанствени коне „влязоха” на заседанието на общинските съветници в Кюстендил. Темата за животните, които последните седмици безпроблемно се разхождат по главната улица, бе дискутирана от кмета Петър Паунов и съветниците.

Безстопанствените коне на главната улица на входа на Кюстендил

Огнян Атанасов предложи, когато коне бъдат хванати на пътното платно, да се сигнализира общинската охрана или друг орган, който да запише номера от марката и така да се стигне до стопанина им. Атанасов предложи своята идея за затягане на мерките: „Първия път на собственика се прави уведомление да вземе мерки, втори път преразглеждане за арендуване на земята от страна на общината. Тогава, когато им се бръкне в джоба, едва тогава и те ще се замислят”. В отговор на повдигнатата тема кметът Петър Паунов заяви, че има организация по отношение на безстопанствените коне по пътищата в Кюстендил.

Огнян Атанасов

“От момента, в който беше проведено общественото обсъждане, имаме организация. Когато се подаде сигнал на телефон 112 или на горещия телефон на община Кюстендил, незабавно се сформира екип от Областна дирекция на МВР, община Кюстендил и Областна дирекция по безопасност на храните. Когато стане възможно залавянето, конят се проверява със специален четец. С такъв разполага единствено Агенцията по безопасност на храните. Тя е и органът, който следи чие е животното и се констатира собственикът на конете, ако имат чип и да бъде санкциониран техният стопанин. В случай че животното няма такъв, то може да бъде транспортирано в общинския приют за животни. Имаме готовност да закупим техника. Имаме и лицензирана такава, която веднъж сме ползвали от частен собственик, който има камион с ремарке, за превозване на животни на по-големи разстояния. Повечето нарушители нямат договори с общината за наемане на пасища. Надявам се, че нашите съграждани ще са доста по-полезни, ако сигнализират на горещия телефон. Това, че някой е снимал кончетата и ги е показал в социалните мрежи, няма как да доведе до необходимата репресия. За моя огромна изненада имаше снимка на деца, които бяха във фонтана на Арката, интересно е това, че при стотици хора някой е намерил време да снима, но не се е обадил на горещия телефон“, каза Петър Паунов.