Кметът чете приказка на деца в кюстендилската библиотека

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов даде старт на Маратон на четенето 2024 г. в Детски отдел на Регионална библиотека “Емануил Попдимитров” – Кюстендил.

След него щафетата с книгии текстове поеха изпълнителите Симона Петрова – Мона, Искрата и Тино.

Походът на книгите” в Кюстендил започна на 2 април, когато отбелязваме Международния ден на детската книга и рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен.

Градоначалникът на Кюстендил зарадва децата като прочете една от любимите си приказки на Ханс Кристиан Андерсен – „Храбрият оловен войник“. Въодушевени, с грейнали лица и широки усмивки малчуганите слушаха приказката и мечтаеха на глас да станат войници или балерини.

Важното е, че четенетоне трябва да спира, то трябва да продължава през целия живот на човека, с тези думи се обърна към тях директорът на библиотеката София Пейчева.

„Началната му точка, старта е в тези години, когато вие сте на 4, 5 или 6 години. Когато станете първокласници и усвоите четенето, тогава ще станете независими, защото ще можете да си служите с информацията и знанието без посредничеството на мама, тате, кака, бате, баба или дядо. Ще се научите да четете и това едно тайнство, което владее човека през целият му живот“, каза още Пейчева.

”Походът на книгите“, ежегодната инициатива на Асоциация „Българска книга”, отново се провежда между 2 и 23 април. И тази година инициативата включва известни личности, които ще четат на деца избрани български и световни литературни произведения. Походът се осъществява под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.