Friday, June 21, 2024
HomeНовиниБългарияКНСБ: 1080 лв. трябва да е минималната заплата от началото на 2025...

КНСБ: 1080 лв. трябва да е минималната заплата от началото на 2025 г.

1450 лева на месец са нужни издръжка на един работещ

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения.

“Това са 147 лева повече, отколкото е в момента или 15,7% ръст и това трябва да се случи, тъй като е действащо законодателство в Кодекса на труда и няма връзка с транспонирането на директивата”, посочи той.

Костов се аргументира, че на 1 септември министърът на труда трябва да издаде постановление, в което да определи размера на минималната заплата от 1 януари 2025 година.

Това, което знаем в момента към днешна дата, е три от четири неизвестни. Знаем за три от тримесечията, в които са формирани минималната, какъв е размерът на средната заплата. Преди няколко дни излезе, че близо 2200 лева е средната заплата за първото тримесечие на 2024-та”, добави той.

България трябва да транспонира до 15 ноември европейската директива за минималните работни заплати.

В тази връзка КНСБ и КТ “Подкрепа” настояват минималната заплата да се доближи до нужните средства за издръжка на живот, които съгласно последните експертни сметки сочат 1450 лева на месец за един работещ.

Главният икономист на КТ “Подкрепа” Атанас Кацарчев подчерта, че липсва връзка между минималната заплата и разходите за живот.

“Има конверсия на цените, но заплатите са ниски. Един пункт са нарастващите бедни въпреки увеличението на заплатите”, посочи той./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular