Saturday, July 27, 2024
HomeЗДРАВЕКожата обича зехтин, чиа, лимец, качественият натурален шоколад забавя процеса на стареене

Кожата обича зехтин, чиа, лимец, качественият натурален шоколад забавя процеса на стареене

Не са редки случаите, когато причината за лошото състояние на кожата на лицето не е в специфично заболяване, а в храната, която човек приема. Заради това е по силите на всеки да промени ситуацията.

Диетолози и дерматолози отличават 6 продукта, които действат благоприятно, и които трябва да влязат в менюто за постоянно.

Зехтин
Той е натурален антиоксидант и затова неутрализира въздействието на свободните радикали, от които кожата увяхва и се появяват бръчиците. Освен това укрепва имунната система и е полезен за профилактика на диабет, рак, проблеми със сърдечно-съдовата система. Използвайте го за салати и за готвене (този, който е предназначен за целта). Може да приемате по лъжичка от него сутрин на гладно.

Чиа
Малките черни семенца са много богати на фибри, омега-3 и омега-6 мастни киселини, протеини, калций и 30% повече антиоксиданти от боровинките. Чиата отвежда успешно токсините и помага за стабилизиране на нивото на мазнината в кожата, както и за заздравяването на белези. Хидратира чудесно. Консумирайте с кисело мляко, салати и блюда с риба и месо.

Лимец
Съдържа куп полезни компоненти, като витамини, микроелементи, растителни протеини, аминокиселини. Прави кожата еластична. Приготвяйте различни тестени изделия с лимец, но и го добавяйте към киселото си мляко на закуска.

Натурален шоколад
Качественият натурален шоколад забавя процеса на стареене и се бори със свободните радикали. Освен това спомага за отделянето на хормона на щастието ендорфин.

Киноа
Тя е богата на растителен протеин, фосфор, цинк, желязо, калций, фибри, добри мазнини, витамини Е, В3 и В12. Последните стимулират синтеза на колаген и се борят с пигментацията. Може да консумирате киноа като каша, но е добре преди това да я оставите за 15 минути в кипяща вода, докато набъбне. Като гарнитура я добавяйте в мляко и салати.

Спирулина
Тя е водорасло с много полезни качества. Богата е на витамини, минерали, аминокиселини. Помага за отвеждането от организма на тежките метали и подобрява имунитета. Може да се закупи на прах и да се добавя към закуската с кисело мляко. Заглажда фините бръчки и подобрява цвета на кожата.

RELATED ARTICLES

Most Popular