Sunday, June 16, 2024
HomeНовиниБългарияКоклюшът е силно заразен, предава се при говор, дишане и издишане

Коклюшът е силно заразен, предава се при говор, дишане и издишане

Имунизацията намалява риска от конвулсии, апнея и мозъчна увреда

Коклюшът е силно заразно заболяване, затова е необходимо да се приложат всички задължителни ваксинации и реваксинации. Това заяви пред Bulgaria ON AIR епидемиологът доктор Христиана Бацелова.

Броят на заболелите у нас расте. 146 случая са регистрирани от началото на годината. За същия период през изминалата година са регистрирани 4 случая. Най-висока е заболеваемостта при кърмачетата, следвани от децата на възраст 10-14 години, уточняват здравните власти. И напомнят – имунизацията намалява риска от конвулсии, апнея и мозъчна увреда при кърмачета и малки деца, поради високата заболеваемост и смъртност при тях.

“Заболяването засяга неваксинираните деца. Те нямат никаква протекция. Може да засегне и децата с непълен ваксинационен курс и такива, които не са с поставени реваксинални дози и всички възрастни, при които също е минало дълго време от реваксинация. Това е въздушно капкова инфекция, силно заразна и се предава при говор, дишане и издишане, когато имаме контакт, най-често в детски градини, училища. Необходими са три ваксинални дози, след това в България се поставят три реваксинални дози”, обясни доктор Христиана Бацелова./ bgonair.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular