Колко често и как се проверява двигателното масло в колата

Поддържането на правилното количество масло във вашия двигател ще увеличи дълготрайността му, независимо от възрастта, броя на цилиндрите или конските сили. За да го направите, всичко, от което се нуждаете, е чист парцал и няколко минути. Колко често трябва да проверявате двигателното масло на вашия автомобил зависи до голяма степен от това какво колко и как шофирате.
За повечето шофьори предлагаме да проверяват маслото около веднъж месечно или преди дълго пътуване. Въпреки това, ако колата ви е по-стара, има по-голям пробег или и двете, може да се наложи да я проверявате по-често – двигателят има тенденция да изгаря масло, тъй като старее поради вътрешно износване.
Така че, ако например, карате стара Toyota Corolla от 1989 г. с пробег 300 000 км, много е вероятно да трябва да се долива масло по-често, отколкото ако имате Corolla 2019 с пробег от 30 000 км. Има и други фактори, които трябва да се вземат предвид. Ако колата ви изпуска масло от някой семеринг, ще трябва да проверявате нивото редовно (и да отстраните основния проблем възможно най-рано).
При някои по-нови автомобили проверката на нивото на маслото е толкова проста и се извършва с натискане на бутон на волана няколко пъти. Електронен манометър ви казва дали двигателят се нуждае от масло или не. За повечето коли обаче, които се движат по нашите пътища, ще трябва да вземете парцал, да отворите капака и да го направите по старомодния начин.
Първо се уверете, че колата ви е паркирана на равно. Проверката на нивото на маслото на кола, паркирана под ъгъл, не е добра идея, тъй като шансовете за получаване на неточни показания са високи. Мислете за масления картер на вашия двигател (който седи в долната част на двигателя и задържа по-голямата част от маслото) като аквариум: ако е наклонен, ще имате повече вода от долната страна, отколкото от горната.
Второ, ако току-що сте спрели да шофирате, изчакайте поне 10 минути, преди да проверите маслото, за да сте сигурни, че всичко е изтекло обратно в картера. Проверката на нивото веднага след изключване на двигателя също може да доведе до неточно отчитане.
Сега и няколко съвета за напълно начинаещи. След, като отворите капака (лостът почти винаги е разположен в пространството за краката на водача), мушнете главата си в двигателния отсек и намерете пръчката. Не забравяйте, че ако колата ви е карана наскоро, някои от детайлите ще са горещи. На много от автомобилите дръжката на измервателната пръчка е изработена от жълта или оранжева пластмаса, за да може лесно да се намери.
При по-старите автомобили тя може да е черна, червена или просто изработена от метал. Вземете парцала, който споменахме по-рано, но не използвайте старо и мръсно парче плат. Прах, цветен прашец и други отломки, които се намират върху мръсен парцал, могат да се окажат върху пръчката и следователно да се озоват в двигателя ви. Използвайте чист парцал или, ако е необходимо, хартиена кърпа.
Внимателно издърпайте измервателната пръчка, избършете я с парцала, поставете я обратно (натиснете я докрай), издърпайте я отново и я задръжте хоризонтално. Трябва да видите две марки на пръчката: една към горния край и една към долния. Нивото е перфектно, когато е на (или много близо до) горната маркировка, няма проблем, ако е между тях, но е опасно ако е под долната. Ако не сте получили точни показания, не се притеснявайте – това се случва. Понякога капка прави нивото трудно или невъзможно за четене. Избършете пръчката за измерване и започнете отначало.
Добавянето на масло е лесно, но може да бъде опасно; препоръчваме да използвате фуния. Един момент, който е важно да се има предвид, е, че препълването на двигател с масло може да бъде толкова лошо (а понякога дори по-лошо), колкото и недопълването му. За това ако двигателят ви е с ниско съдържание на масло, първо трябва да проверите: Колко литра са необходими и типът масло, което трябва да използвате. Обикновено ще намерите тази информация в ръководството на вашия собственик. Ако го нямате, Google е ваш приятел.
След това намерете капачката на маслото; тя е в горната част на двигателя и е с надпис “OIL” – или “710”, ако го гледате назад. Алтернативно може да има символ на масло върху него. Развийте я, и добавете необходимото количество масло. Правете това постепенно, ако не знаете точно колко масло трябва да добавите: налейте 200 милилитра, изчакайте няколко минути, докато маслото се отцеди в картера, проверете нивото с пръчката за измерване и вижте колко се е покачило. Повторете това действие, докато нивото достигне горната маркировка./ fakti.bg