Компанията на известния бизнесмен Симеон Пешов „Главболгарстрой“ изгради разширението на транзитния газопровод за Турция, министър Петкова го открива

Симеон Пешов

Компанията на известния бизнесмен Симеон Пешов и синовете му Камен и Калин Пешов – „Главболгарстрой“ ЕАД бе главен изпълнител на мегапроекта за разширението на транзитния газопровод за Турция.

Камен Пешов

Официалното откриване ще бъде на 27 юни, следващата сряда, съобщиха от Министерство на енергетиката. Възложителят „Булгартрансгаз“  ще въведе тогава официално в експлоатация съоражението.

Калин Пешов

Изпълнителят „Главболгарстрой“ ЕАД се зае с изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка от компресорна станция “Лозенец” до Недялско като целта е  повишаване на сигурността и капацитетните възможности на съществуващата транзитна газопреносна мрежа на “Булгартрансгаз”.

Моменти от изграждането на газопровода

Дейностите са част от проекта за рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система, определен за проект от общ интерес от Европейската комисия. На събитието ще присъстват министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД  Владимир Малинов, представители на изпълнителя „Главболгарстрой“ ЕАД и други.

Съоръжението е важно за системата, тъй като позволява обръщане на газовите потоци, а това ще е необходимо при бъдещото изграждане на “Турски поток”, когато може да се наложи руският газ през България да се транспортира в обратна посока.