Константин Динев е новият зам.-председател на местния парламент в Бобов дол

  • Общинският съвет отпусна 1500 лв. за лечените на трима тежко болни, разреши участие в търг за продажба на лабораторията и кабинета УНГ в бившата болница, отложи увеличението на таксата в хосписа за декември

  • Общината, „Четири лапи” и ОП ЧОБ възстановяват кучешкия приют в миньорския град, Росица Борисова от ГЕРБ иска психолог за училищата и детските градини

 

Константин Динев е новият зам.-председател на Общинкия съвет (ОбС) в Бобов дол. При проведения на заседанието на местния парламент таен вот Динев бе единственият номиниран за поста и получи подкрепата на 10 свои колеги. При общо 13 общински съветници две от пуснатите бюлетини са недействителни и пуснат един празен плик. Това е вторият мандат на Константин Динев като общински съветник. През 2015 г. бе избран от Български демократичен център (БДЦ) на Христо Ковачки. Сега се отказа от БДЦ, заедно с бившата и настояща кметица Елза Величкова и техни съмишленици, и е в мнозинството на ПП „Партия на зелените” в местния парламент. Новият зам.-председател на бобовдолския парламент работи в сферата на строителството в София.

С друго решение местният парламент даде съгласието си общината да участва в търга за продажба на две помещения в закритата общинска болница, в които функционират лаборатория и кабинет „Уши, нос и гърло”. Както писахме, синдикът на фалиралото здравно заведение разпродава сградите и търгът е на 29 ноември (днес).

На второто за мандата заседание съветниците отпуснаха помощи на нуждаещи се от лечение. Трима тежко болни ще получат от общината по 500 лв.

Изненандващо бобовдолските съветници не вдигнаха цената на дневния престой в общинския хоспис в миньорския град. Предложението цената да се увеличи от 22 на 25 лева ще се гледа на сесията през декември. Приемането му се отлага по  предложение на Росица Борисова от ГЕРБ. „Не може такова важно решение да се приеме единствено с мотива, че се увеличава минималната работна заплата. Освен това то не е обсъждано от комисиите на Общинския съвет”, коментира Борисова. Съветничката от ГЕРБ, която е и учител, и зам.-директор в СУ „Христо Ботев” в Бобов дол, предложи към общината да бъде назначен психолог за учебните заведения. „Идеята е специалистът да помага на учениците от трите училища и двете детски градини в Бобов дол. Това е изключително належащо. Децата имат голяма потребност от психолог, а такъв няма в училищата и детските градини”, посочи Росица Борисова. Уверението на кмета Величкова е, че ще помисли по въпроса. Общината ще продължи борбата срещу преминаването на тежкотоварните камиони с въглища от мините за ТЕЦ „Бобов дол”, които съсипват жилищата на хората, живеещи край пътя Бобов дол – Големо село, е другото уверение на градоначалника в отговор на следващо питане на Борисова. Много бездомни кучета обикалят в Бобов дол, алармира още ГЕРБ съветничката. Стана ясно, че от управата на града са се свързали с фондация „Четири лапи” и заедно с Общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство” (ОП ЧОБ) работят за възстановяване на кучешкия приют в Бобов дол, който от години не работи.

Илиян Илиев от Партията на зелените иска на следващата сесия на ОбС-Бобов дол от „Кюстендилска вода” да предоставят информация за водоснабдяването на миньорския град. Въпросът е поставен пред общинското ръководство заради санитарния минимум, на който е нивото на язовир „Дяково”, снабдяващ с питейна вода Бобов дол и част от селата в общината. В тази връзка общинският съветник от Местната коалиция „БДЦ, Земеделски съюз “Ал. Стамболийски” и шеф в мините Красимир Чаврагански обясни, че в дружеството е получено писмо от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От МОСВ съобщават, че се ограничава подаването на вода от „Дяково” за промишлени цели на „Въгледобив”.