Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаКонцертът на ФТА „Дупница" изнесе урок по патриотизъм

Концертът на ФТА „Дупница” изнесе урок по патриотизъм

Танцьорите и хореографите Воин и Галя Войнови изправиха публиката на крака

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

Фолклорният ансамбъл „Дупница-2000“ събра заслужени аплодисменти на концерта си „Априлско въстание -1876 – история и памет”, представен в Дупница на 20 април по повод 146 -годишнината от бунта срещу турското робство. Публиката застана на крака пред хореографите Воин и Галя Войнови и техните възпитаници, които върнаха присъстващите в 1876 г., останала в историята с кървавите събития. По време на изявата бяха припомнени известни, но забравяни факти. Концертът се превърна в своеобразен урок по патриотизъм.

„По време на Априлското въстание са избити 300 000 души и 300 000 са отвлечени в робство, но  Великите световни сили налагат  цифрата от 30 000 души, за да успеят да запазят добрите си отношения с Османската империя. Без да се съобразяват, че е извършено най-масовото клане в човешката история. Точно  от 20 април до края на м. май 1876 г. , когато е обявено официално от турската Висока порта потушаването на  Априлското въстание”, посочиха водещите.

Припомнено бе, че Априлското въстание завършва и протича с множество предателства. С предателство е свързана гибелта на Георги Бенковски, заловен е даскал Бачо Киро от четата на поп Харитон,  загива Васил Петлешков. Предадена е била и  четата на Тодор Каблешков и Панайот Волов. Не бяха спестени и имената на предателите.

Оповестени бяха и факти за национално-освободителните борби, свързани с Дупница. „В Априлското въстание взема участие дупнишкият възрожденец Христо Меджидиев. Като четник на Панайот Волов той участва в боевете край Клисура и Копривщица. След потушаването на въстанието той е арестуван от турската власт и осъден на смърт чрез обесване. Минути преди изпълнението на присъдата той е освободен. За него се застъпва дупнишкият турски първенец Бекир ефенди. След въстанието турската армия на Кел Хасан Паша, преминавайки през Дупница, решава да опожари града и да извърши масово клане на християнското население. Бекир ефенди успява да убеди Кел Хасан Паша, че населението в Дупница е мирно и няма бунтовни намерения. Така отклонява намеренията на завоевателите”, припомниха танцьорите.

Публиката бе трогната от играта на младежите в сюжетно-драматургичния фолклорен танцов спектакъл „Шибил“.  Ролята на Шибил изпълни Ивайло Йорданов, а на Рада – Галя Апостолова. Като родители на Рада играха Валерия Джигрева и Евтим Малоселски. Зрителите бяха впечатлени и от рецитацията на най-малките танцьори на стихотворението „Априлци”. Както и от изпълнението на тамбура на Антон и Яна Войнови.

Концертът бе представен в пълния със зрители салон на театъра в града. Ансамбълът получи кошница с цветя от кмета Методи Чимев, който бе сред публиката, заедно с председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов и общински съветници. Областният управител Катя Димитрова връчи плакет на автора на представлението Воин Войнов, който  е хореографът, художествен ръководител и режисьор на ансамбъла.

 

Както е известно, Войнов е почетен гражданин на Дупница от 2004 година. Името му  е записано в том II на енциклопедията „Бележити българи на Съвременна България”. За принос  за популяризиране на българския фолклор е награден със „Златна монета – култура”  от Съвета на европейската научна и културна общност и Клуба на българския културен и научен елит. Той е единственият дупнишки хореограф, отличен със „Златна лира” от Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Има и плакет на Сдружението на танцовите дейци. Възпитаниците на хореографа го представиха като човека, прославил  Дупница от Индия до Брюксел, с единствения по рода си за Югозападна България Международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите”, чийто основател е.  Войнов е основател и ръководител на Сдружение „Фолклорен ансамбъл”. Създал е няколко танцови спектакъла на историческа тематика, сред които „Бяхме, сме и ще бъдем българи”, „Хайдушка сватба”, „Кърджали Асан”, „Българи”, „Робство”. Един от главните двигатели е на възстановката на освобождението на Дупница от османско иго с посрещането на ескадрона на майор Иван Орлински. Пръв помощник на Войнов е неговата съпруга Галя – хореограф в ансамбъла, която работи и с най-малките танцьори.

Припомняме още, че монтажът на концерта за Априлското въстание е на Светлин Ушатов и Денис Василев – бивши танцьори в ансамбъла. В изявите се включиха 60 деца, част от които направиха своя прощъпулник на сцената,  и младежи.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular