Костадин Костадинов: Сериозен инвеститор иска да отвори база за производство на метални изделия и складове в Яхиново

Костадин Костадинов
  • Председателят на местния парламент заяви: Цената на водата и такса „битови отпадъци” в Дупница ще бъдат увеличени

  • Искам одити в общинските дружества и структурите, финансирани от общината, реформи в културата и образованието

 

Сериозен инвеститор възнамерява да отвори производствена и складова база, която ще заеме над 5 дка площ в село Яхиново. Това съобщи председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов на пресконференция, на която оповести намеренията си за работата на местния парламент през следващите 4 години. „Добрата новина е, че вчера, в първия ми ден като председател на Общинския съвет, се появи много сериозен инвеститор. Не казвам, че е заради мен, но ни потърси сериозен инвеститор, който ще изгражда производствена и складова база на площ над 5000 кв. м около село Яхиново”, каза Костадинов. Стана ясно, че още на първото заседание на Общинския съвет ще бъде внесено предложение за преотреждане на терена за изграждане на база за производство на метални изделия и складове. Името на фирмата, която смята да инвестира, засега се пази в тайна. На въпрос на в. „Вяра” кой е и откъде е инвеститорът, шефът на местния парламент отговори: „Не мога да ви кажа. Когато дойде времето, ще ви кажа. Важното е, че го има и ще инвестира няколко милиона”.

На пресконференцията бяха поднесени и лоши новини – увеличение на цената на водата и на таксата за твърди битови отпадъци. Стана ясно, че предстои среща на общинското ръководство и общинските съветници в Дупница с областния управител и председател на ВиК асоциацията в Кюстендилска област Виктор Янев. Идеята е общинските съветници да получат информация, тъй като засега тя е недостатъчно и има яснота само за това, че „Кюстендилска вода” ще започне да оперира на територията на община Дупница от 1 януари 2020 година.

„Предизвикателствата пред ВиК са много. Увеличение на водата в Дупница със сигурност трябва да има. Това е неминуемо. Задържането на цената досега е именно лошият пример, за който говорим и при данъците, и при таксите. Задържането на цената на водата с политически цели и или с оглед някакви социални цели сега води до банкрут на ВиК-Дупница. То не е в банкрут, но ще бъде в банкрут, ако продължи по този начин и с тази цена”, каза Костадинов. По думите му дружеството е в много тежко финансово състояние. Вече няколко години то има приход и разход от 2 млн. лева и 900 хил. лева задължения, което не позволява инвестиции в дружеството. Така не може да се сменят водопроводи и канализацията, да се извърши ремонт на пречиствателната станция за отпадни води, да се изгради пречиствателна станция за питейни води. „Всичко това е свързано с европейски директиви и ние ще бъдем санкционирани, ако не го направим”, заяви Костадинов.

„Друга лоша новина – най-вероятно ще се повиши такса „твърди битови отпадъци”. Тя се определя, като се сумират всички разходи за дейността – сметосъбиране, сметоизвозване, извозване до депо, кофи и т.н. Всичко това се разделя на съответните промили и се получава големината на таксата за битови отпадъци. Като включим разхода за транспорт до депото в Костинброд – от тази година караме отпадъците до там – това значи, че ще има увеличение на такса „битови отпадъци”. В момента текат калкулациите, за да се види колко, но няма да е малко”, допълни председателят на Общинския съвет.

Костадин Костадинов обясни още, че ще свика работна група, която до края на декември да промени Правилника за дейността на Общинския съвет, след което да започне много интензивна работа в отделните общински сектори. Намеренията на ОбС шефа са да поиска одити в общинските дружества и във всички структури, които получават общински средства. Ще настоява и за реформи. Включително и по отношение на отпускането на средства, „което от стария комунистически метод на субсидиране да премине към проектно финансиране”.

Новият председател на местния парламент обяви и намерения за разрешавене на проблема с поставяемите търговски обекти в града, във връзка с което предстои среща с бъдещата комисия по ТСУ и главния архитект. В сферата на културата и образованието също са замислени сериозни реформи. Усилено се работи по изготвянето на културен календар, с което са ангажирани дейци на културата и експерти, съобщено бе още на пресконференцията. Драстични промени ще има и в сферата на спорта, където точковата система на финансиране от общината ще се запази, но ще се увеличат парите за организиране на спортни мероприятия в града.

Костадин Костадинов обяви, че обмисля дали да продължи да работи само в Общинския съвет, на пълен работен ден. Подчерта, че е готов да напусне частната болница в града, където е икономически директор. „Председателят на Общинския съвет има твърде много за вършене в общинските предприятия, общинските дружества. Не съм решил още дали да работя с пълен работен ден. Считам, че позицията председател на Общинския съвет трябва да бъде изпълнена със съдържание”, заяви ОбС шефът. В допълнение каза: „Ще напусна болницата и ще работя само в Общинския съвет, на пълен работен ден. Смущава ме само въпросът с възнаграждението. Опасявам се да не се изтълкува, че ще работя на цял работен ден, за да взимам пълно възнаграждение”, заяви председателят.

„Със сигурност детската ми мечта не е да бъда председател на Общинския съвет. Детската ми мечта беше да бъда космонавт, но понеже понапълнях доста, не можах да я осъществя”, коментира Костадинов в отговор на въпрос на една от медиите.

ОбС шефът допълни, че вече се работи интензивно за обособяване на индустриална зона и района около автокъщите, в посока развитие на туризма. Едно от предизвикателствата е осигуряването на над 1 млн. лв. за сондажа, свързан с минералната вода в с. Бистрица, друго –  финансирането на рекултивацията на старото сметище над жк „Бистрица” с европейски средства. Предизвикателство е и дейността на общинското дружество „Ученически столове”.

На дневен ред е подготовката на бюджета на общината за следващата година, във връзка с което председателят призова дупничани да направят аргументирани предложения и да ги внесат в деловодството, за да бъдат разгледани и включени във финансовата рамка.

Костадинов изрази оптимизъм относно разкриването на човека, заплашвал Мариана Димитрова по време на предизборната кампания в Крайници. Има заподозрян. Мисля, че полицията е на път да разкрие извършителя. Ние няма да оставим нещата така и сме готови на политически мерки, за да демонстрираме подкрепа на кмета на село Крайници, уточни общинският съветник.