Кочериновци се разбунтуваха заради безводие, плашат със затваряне на пътя до Рилския манастир

Кочериновци се разбунтуваха заради безводие, плашат със затваряне на пътя до Рилския манастир

Кметът Иван Минков: Вече имаме вода, спасението е ВиК асоциацията

07-01-2-copy
ителите на Кочериново скочиха на бунт срещу безводието, на което ги обрекоха минусовите температури.

07-01-3-copy

Жителите на Кочериново скочиха на бунт срещу безводието, на което ги обрекоха минусовите температури. „Парадоксът е, че в централната част на Кочериново има вода, а хората с къщи в по-долните райони нямат от 20 години. Водихме дело, обаче никой не взе отношение. Кметът Минков казва, че нищо не знае“, коментира възрастна жена.

134-06-01 IVAN-MINKOV
Иван Минков

Подписка срещу нередовното водозахранване и налягане пък върви в село Пороминово, където парафите са сложили 234-ма души. „Как се живее без вода? Не става. Все пак много от нас имат малки деца“, заяви млад мъж от селото, който показа подписката. „Имаме докладни до общината, оттам ни казват, че има вода, а в нашите чешми я няма. Във вода газим, жадни си ходим. Следващата стъпка е да затворим пътя до Рилския манастир и това е положението“, недоволстваха хората.

07-01-4-copy 07-01-1-copy

Бивш ръководител от ВиК е категоричен, че проблемът идва от съседната община Рила. „Техните резервоари се пълнят и през деня, и през нощта. Изразходват вода колкото един 25-хиляден град, а Рила е 2500 души. Причината е, че нямат нито един абонат, било и частен, фирма – нямат водомери. Там по халваджийски начин се изчисляват изразходваните кубици и се пишат по 5 или 6 кубика. Там чешмите си текат. „Кюстендилска вода“ трябва да накара жителите на Рила да си поставят водомери и да се изразходва водата разумно. При нас при погрешно отчитане спират водата. В Кочериново инспекторите правят редовни проверки“, обясниха още хората.

Техническият ръководител на „Кюстендилска вода“ за Кочериново обясни, че причината да няма вода в село Стоб е пресъхването на два каптажа. „През лятото от тях тече вода, има, около 30 литра в секунда преминават, но сега има проблем, и то сериозен. Другият проблем са минусовите температури и заледяването“, категоричен е ръководителят.

„Не можем да се оправдаваме със съседите в Рила, които обаче не знаят колко плащат. Аз съм от село Стоб, имам си водомер и на кубик плащаме 1,20 лева“, заявява мъж.

От ръководството на „Кюстендилска вода“ са категорични, че става въпрос за продължилото заледяване.

По-късно вчера кметът на Кочериново Иван Минков заяви, че в общината вече има вода. „Ние сме на най-високата част и имаме вода. Като кмет съм отговорен за това, изградил съм и водопровод. Разговарях и с колегите съветници от Кочериново и Рила и стигнахме до извода, че всичко е въпрос на организация. Да не забравяме, че и температурите бяха минусови  -10, -6 градуса, а  там, където е разположен язовир „Калин“, който е и основният ни водоизточник, температурите бяха -20 градуса. Като замръзне, естествено е, че няма как да имаме вода. Единствено село Стоб имат собствен водоизточник, който е пресъхнал, тъй като през есента не паднаха дъждове и сега търсим начини. Според мен подобни ситуации ще се избегнат, когато ВиК асоциацията започне да работи на пълни обороти и от „Кюстендилска вода“ си направят съответните инвестиции“, коментира градоначалникът.