Крадците на жребче и две кобили от дупнишкото землище „Крушовица“ остават в ареста

Районен съд – Дупница взе мярка за неотклонение ,,Задържане под стража”, по отношение на трима обвиняеми за кражба на коне, като за двама от тях престъплението е извършено в условията на опасен рецидив. Съдът уважи искането на РП- Кюстендил, т. о. Дупница за вземане на най- тежката мярка за неотклонение.

В. Д. / на 37 г., от Община Полски Тръмбеш /, в съучастие като извършител с Й. Т. / на 45 г., от Община Полски Тръмбеш / и Й. А. / на 58 г., от Община Велико Търново / са привлечени като обвиняеми за това, че на 01.12.2023 г., в местността „Крушовица“, землището на гр. Дупница, са отнели противозаконно чужди движими вещи: 1 брой кобила, порода „български тежковоз“, с чип, на стойност 1750 лв.; 1 бр. жребче, на стойност 600 лв. и 1 брой кобила, обикновена порода, каракачанка, без чип, на стойност 1 400 лв., от владението на собственика от гр. Дупница, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят. За извършване на деянието е използван товарен автомобил. Конете са били без постоянен надзор. За В. Д. и Й. А., престъплението е извършено в условията на опасен рецидив.

Съдът намира, че от доказателствената съвкупност събрана по делото, към този изключително ранен и начален за наказателното производство момент, може да се направи, макар и само на пръв поглед обосновано в необходимата степен предположение, поотделно по отношение на всеки един от тримата обвиняеми, че най-вероятно всеки от тях е съпричастен към извършване на деянието, за което е бил привлечен в това му качество. Съдът приема, че категорично е налице, по отношение на всеки един от тримата обвиняеми, поотделно и другата задължителна предпоставка – реална опасност от извършване на друго престъпление. Тази опасност се извежда от множеството осъждания на всяко от лицата, голяма част от които са именно за извършени престъпления против собствеността, вкл. и при условията на опасен рецидив. В допълнение следва да се отбележи, че са налице данни, че тримата обвиняеми към момента и след освобождаването на всеки един от тях от затвора, след изтърпяване на последното наложено му ефективно наказание „лишаване от свобода“, са безработни и е вероятно да си набавят доходи по престъпен начин. Съдът намира, че съобразно изложеното всеки един от тримата обвиняеми има изградени трайни престъпни навици, поради което представлява лице с много висока лична степен на обществена опасност, като нито един от тях не се колебае да посегне на чужди движими вещи, самостоятелно или в съучастие с други лица, както е в случая.

Определението на РС – Дупница може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест, в 3-дневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил.