Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаКрайници разлюля Югозапада!

Крайници разлюля Югозапада!

 

Дупнишкото село Крайници разлюля Югозапада. Невероятна празнична атмосфера, пъстри носии, кръшни хора и много неповторими емоции, белязаха първото издание на фестивала “Между Верила и Рила с традиции в бъдещето – Крайници 2023 година”.

Организаторите на събитието в лицето на читалище “Развитие 1910”, местното кметство и Община Дупница дадоха всичко от себе си, за да гарантират добър старт на най-новата проява в културния календар. Фестивалът съвпадна с отбелязването на традиционния местен събор, като събитието събра стотици крайничани от близо и далеч. Още предния ден мегданът на селото се изпълни с млади и стари, дошли да празнуват и наблюдават изпълненията над 700 самодейци от цялата страна.

Десетки фолклорни състави, народни певци, танцьори и музиканти, обединени от желанието да съхранят и популяризират българските традиции, пяха и танцуваха на голямата сцена в центъра на Крайници. Тъпани и ритми на кръшни хора се носеха из цялата околия. След конкурсната част жителите и гостите на селото се насладиха на изпълненията на “Мело бенд”. Водещ на празника бе един от победителите на миналогодишното издание на “Пирин фолк” Стоян Петков.

Много крайничани посрещнаха с настроение неделното утро на маса в центъра на селото или по дворовете на домовете си.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Хубаво сте написали,много хубаво беше ,ама все сте недоразбрали нещо.Изпипвайте ги тези прости детайли ,като имената поне..

Comments are closed.

Most Popular