Кредитът от ФЛАГ за градския транспорт скара опозицията и управляващите в Дупница:  Чимев: Асфалтирахме над 7 км улици, сменихме ВиК, общината няма 3,5 млн. лв., за да плати на фирмите, но сумата ще бъде възстановена

Кметът Методи Чимев (първият вляво) бе категоричен, че по проекта са благоустроени над 7 км улици и кредитът ще бъде върнат до края на настоящия мандат.
  • Пламен Соколов: Новата линия №5 е поредното безумие

  • Костадинов ядосан на Пехливански: Нямам нищо общо с проекта

 

Община Дупница ще може да изтегли 3,5 млн. лв. кредит от фонд ФЛАГ, за да се разплати с фирми – изпълнители на проекта за интегриран градски транспорт. На заседание на Общинския съвет (ОбС) в петък местната управа получи картбланш за сключване на договор за кредит с фонда. Предложението не бе подкрепено от Станислав Павлов, Георги Пехливански, Асен Илиев и Златко Славев от БСП, Костадин Костадинов от ОДБ и независимия Пламен Соколов. Шестимата общински съветници гласуваха с „въздържал се”, а останалите 18 – „за”.

Пламен Соколов

Както писахме, кредитът е необходим за окончателно плащане по проекта, чието изпълнение трябва да приключи на 26 август. След тази дата от оперативната програма ще преведат средствата на общината, а тя на свой ред ще върне заема, обясниха кметът Методи Чимев и зам.-кметът Олга Китанова. Докладната записка провокира поредните спорове в залата.

Георги Пехливански

„Не мога да подкрепя нещо, на което единственият смисъл е да се усвоят някакви пари”, заяви Пламен Соколов. Ортопедът и бивш градоначалник на Дупница остро критикува разкриването на новата автобусна линия №5 от социалните жилища до кв. „Байкал”, което определи като „едно от безумията”. Според него по маршрута няма да има пътници и линията ще бъде губеща. Д-р Соколов отбеляза също, че по благоустроената по проекта улица “Бригадирска” има некачествено извършени ремонти и даде пример с шахти, които при валеж не поемат водата.

Мнозинството в ОбС подкрепи тегленето на кредита.

По проекта бе изградена над 7 км инфраструктура – асфалтиране и ВиК и канализация по линия №5. Сега питате за шахта на ул. „Бригадирска”, но преди ремонта ул. „Бригадирска” нямаше. Каква улица беше „Бригадирска”? Каква улица беше „Бузлуджа”? Това бяха улици само като наименование, коментира кметът Чимев.

Председателят на ОбС Емил Гущеров припомни, че изпълнението на проекта бе забавено с близо 2 г. и половина заради обжалване на процедурата за възлагане на обществената поръчка от „куха фирма”. Гражданите ще кажат дали са доволни, когато се докоснат до резултатите от този проект, каза Гущеров.

Подкрепяли сме този проект, но с това забавяне, това мостово финансиране и слабия контрол върху строителните дейности и краткия срок преди местните избори не сме съгласни. Затова този път ще се въздържим при гласуването. Не е коректно този кредит да се поема в настоящия момент и ангажиментът за погасяването му да се прехвърля към следващия кметски мандат, мотивира вота на групата лидерът на социалистите Станислав Павлов.

Кметът Чимев бе категоричен, че погасяването на кредита ще се извърши в настоящия мандат, заради което притесненията са безпочвени. Подчерта също, че общината не разполага с 3,5 млн. лв. за окончателното плащане.

“Как не ви е срам да говорите срещу най-големия проект? Кои сте вие? Какво сте направили, за да се катерите по гърба на този проект?”, включи се Костадин Костадинов. Той обвини колегите си, отправили критики, в популизъм. Съветникът допълни: Сметките трябва да се платят! Ако имате малко акъл, ще гласувате! Желателно е те да се разплатят, защото ако проектът не приключи, не ми се мисли какво може ще се случи. Тогава ще се наложи вие да разплатите. Не лъжете, не заблуждавайте хората! Това е нивото, популизмът е доведен до съвършенство в ОбС!

Костадинов се ядоса и на Георги Пехливански. Причината бе упрек на съветника от БСП, че с появата си увеличава популизма. „Имаш ли нещо общо, Костадине, с този проект?”, попита Пехливански, имайки предвид, че колегата му в местния парламент има строителна фирма и може да участва в ремонта като подизпълнител.

„Нямам нищо общо с изпълнението на този проект”, заяви Костадин Костадинов, който изтълкува въпроса като внушение.