Кремъл имал списък с 21 бегълци, мъртвият Глушков бил сред тях

 

Руският бизнесмен Николай Глушков, открит мъртъв във Великобритания, е бил цел номер едно на Кремъл заради предполагаемо участие в измама, свързана с “Аерофлот” През 90-те години на миналия век той е работил за руския авиопревозвач.

Това съобщава вестник The Daily Expess, като пояснява, че във Великобритания живеят 21 руски бизнесмени, които Москва описва като “бегълци от правосъдието“. Въпросният списък е публикуван от дипломатическата мисия на Москва в Лондон, предаде “Фокус”.

Руски прокурори са изпрати официално искане до Великобритания за ареста и екстрадицията на Глушков още през януари 2015 г. Кабинетът на премиера Тереза Мей обаче не удовлетвори молбата на Русия.

В понеделник 69-годишният Глушков бе открит мъртъв от дъщеря си Наталия в наетия от него дом в Ню Молдън, графство Съри. Бе съобщено, че по врата му е имало следи от душене. Разследването на смъртта му бе поето от Скотланд Ярд.

Съсед на руския бизнесмен разкри пред следователите, че Глушков е бил посетен от двама „подозрителни“ мъже. От редакцията подчертават, че руското посолство публикува списъка с общо 22-мата бизнесмени (включително Глушков), след като лидерът на Кремъл предупреди, че не може да прости предателство.

Глушков бе близък и с руския предприемач и политик Борис Березовски, който пък бе открит мъртъв в дома му в графство Бъркшир през 2013 г.

Русия официално поиска екстрадирането на всичките 22-ма в периода между 2007 г. и 2016 г.. Четиринадесет молби бяха отхвърлени от Мей, а други две бяха отхвърлени от лейбъристите Чарлз Кларк и Джаки Смит, бивши вътрешни министри.

Смъртта на Глушков идва на на фона на скандала с отравянето на бившия офицер от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания. Засега обаче между двата случая не е открита връзка.