Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятКремъл: Крим е част от Русия и това не подлежи на преговори

Кремъл: Крим е част от Русия и това не подлежи на преговори

Според нашата Конституция не можем да обсъждаме с никого съдбите на руските региони, каза Песков

Статутът на Крим е уреден – той е част от Русия. Москва няма да обсъжда въпроса с Украйна или друга страна, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти в сряда. Той коментира резултата от мирните преговори в Турция, съобщава Russia Today.

Предложенията на Киев за уреждане на статута включват обещание за разрешаване на териториалния спор за полуострова в рамките на 15 години без използване на сила.

„Крим е част от Руската федерация. Според нашата Конституция не можем да обсъждаме с никого съдбите на руските региони. Това е изключено“, каза служителят.

Крим гласува да се присъедини отново към Русия на референдум през 2014 г. Киев твърди, че гласуването е било нелегитимно и сега нарича Крим “временно окупирана украинска територия”. Украинските власти заявиха, че при никакви обстоятелства няма да откажат искането си за региона.

Крим е част от Русия до 1954 г., когато съветското правителство го прехвърля под контрола на Киев, докато двете страни са част от съюзна държава.

По време на мирните преговори в Истанбул във вторник украинската делегация връчи на Русия писмено предложение как може да бъде разрешен въоръженият конфликт между двете нации. Според Москва Украйна каза, че е готова да се ангажира да остане неутрална нация и да не приема чужди войски на своя територия. Киев каза, че в замяна иска подобни на НАТО гаранции за сигурност от водещи световни сили, включително Русия./НОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular