Saturday, May 25, 2024
HomeНовиниБългарияКрупен удар! Полицията разби 4 незаконни фабрики за цигари, две от тях...

Крупен удар! Полицията разби 4 незаконни фабрики за цигари, две от тях са в Дупница, 23-ма са арестуваните

Разкрита е огромна мафиотска схема за повече от 7 млн. лева!

 

Полицията е разбила 4 незаконни фабрики за цигари. Едната се намира в Тутракан, едната в Горна Оряховица и Сапарева баня. Открит е и цех в пазарджишкото село Калугерово. От него всички фабрики са били снабдявани с висококачествен тютюн. Съобщиха на брифинг на прокуратурата в Пловдив. 23-а са арестуваните.

Акцията се е провела в четвъртък срещу петък. Все още няма яснота кой стои зад цялата схема и кой е ръководил мафиотската група. Били са претърсени и направени изземвания от 15 адреса на територията на цялата страна. Двама пловдивчани са били наблюдавани в продължение на 2 години от полицията, тъй като са демонстрирали луксозен начин на живот, а са имали доходи.

Фабриките са работили само по 2 седмици в месеца, останалото време са почивали. В тях са работили бивши служители на тютюневи фабрики в страната. За да е непрекъснат процеса на работа, всички хора са живеели по 2 седмици във фабриките. Помещенията са били оборудвани супер луксозно. За работниците, които са се трудили там, е имало готвачи, ресторанти, фитнес, помещения за спане и всякакви други придобивки. Всички фабрики са се помещавали в бивши големи заводи. Били са с тъмни стъкла, за да не се вижда процесът, който тече отвътре.

От 23-ма арестувани 4-ма вече са пуснати с парична гаранция, а останалите са в ареста за 72-часа. В понеделник прокуратурата ще реши на кого да иска постоянен арест. След 23-мата арестувани има и работници, които са се трудили във фабриките.

Всичките, които са били закопчани по време на акцията, са с повдигнати обвинения за производство на безакцизни стоки. Заплашва ги затвор от 2 до 8 години. Работниците са получавали по 1500 лева за 2 седмици работа. Иззети са 42 тона готов висококачествен тютюн на стойност 7 млн. лева. Стоката е била разпространявана не само в нашата страна, но и в чужбина.

Едната от фабриките за производство на цигари се намира, в Сапарева баня. Криминалисти от Дупница и Пловдив удариха вчера около 4 ч. призори контрабандната фабрика, разположена в имот на бившето военно поделение край курортния град. Когато нахлули в обекта, ченгетата ахнали от изненада, защото се оказало, че не става въпрос за обикновена нелегална фабрика, а за супермодерен и добре оборудван завод, скрит от човешки поглед сред храсти и високи треви в хангарите за самолети в бившето поделение на ВВС. По-голяма част от производствения процес е роботизиран, така с малко ръчен труд са постигнали голямо производство.

Самата сграда, в която е открита фабриката, е триетажна, вътре била обзаведена като петзвезден хотел. В подземието навремето се е намирал хангар за самолети, а в административната част на горните етажи са били канцелариите на командния състав. При обиска са открити големи количества нарязан тютюн и готова продукция, подготвена за пазара.

Има съмнение, че разбитата преди време контрабандна фабрика за цигари в Пловдив се е преместила край Сапарева баня, поради тази причина в акцията участват и пловдивски криминалисти.

Имотът на военното министерство е продаван на парчета през годините и все още не се знае официално кой е собственикът на сградата, в която е открит нелегалният завод. Допреди известно време тя е стопанисвана от фирма “Рила спорт” със собственици личният гард на Пламен Галев – Янко Кирилов Янков, и Ивайло Георгиев Иванов. Сградата е продадена преди около година.

В разследването вече участват осем областни дирекции на МВР.

RELATED ARTICLES

Most Popular