Sunday, May 19, 2024
HomeОживлениеКукерите от “Старчевата” в Разлог грабнаха специалната награда на игрите в Турия

Кукерите от “Старчевата” в Разлог грабнаха специалната награда на игрите в Турия

Те спечелиха още плакет и грамота за престижно представяне на фестивала

Националният фестивал на маскарадните игри “Старци в Турия” завърши с много емоции и колорит, след като близо 25 кукерски състава от Павел баня и страната участваха в дефилето със състезателен характер.
Специалната награда на кмета на Общината получиха кукерите от “Старчевата” от град Разлог. Освен с парична сума, те си заминаха от с. Турия с плакет и грамота за престижно представяне на фестивала. Специалната награда на турийското читалище “Чудомир” получиха кукерите от гр. Широка лъка. Наградата на името на Иван Загоров отиде при кукерската група от град Стралджа. Призът им бе връчен лично от сина му – Стефан Загоров.
Всички останали участници бяха удостоени с плакети и грамоти за оригинално представяне, опазване и съхраняване на традициите, които им бяха връчени от кмета на село Турия Ганчо Петков, който, след официалното откриване на фестивала сутринта, облече кукерския си костюм.
Специално за празника поздрав отправи и кметът на Павел баня Иса Бесоолу, който бе категоричен, че “традициите не са просто предаване от поколение на поколение на обичаи или ритуали, а пренасяне на миналото в настоящето и отвеждането му в бъдеще. Ще продължа да работя в тази посока!” Тази година, въпреки последвалата заради ковид обстановката икономическа криза, Бесоолу удвои средствата за кукерските състави в общината. Така всяка група получи допълнително по 1000 лв. към бюджета си.
Фестивалът на маскарадните игри “Старци в Турия” продължи с музикалните изпълнения на оркестър Павел баня.

RELATED ARTICLES

Most Popular