Куриерската фирма „Лео експрес” отказа да осигури топла вода за чиновниците си в дупнишкия офис, съдия Гиздова я глоби 1500 лв. 

 

188-04-02 maq-gizdova
Мая Гиздова

Фирма от Димитровград ще бъде глобена 1500 лв. заради липсата на чешма с топла вода за работещите в офиса й в гр. Дупница, съобщават от Районния съд в Дупница. Санкцията е за нарушения на Кодекса на труда и ще бъде платена от управителя на „Лео експрес” ЕООД – Димитровград, който има офис за куриерски услуги в Дупница. Административното наказание е наложено на дружеството с наказателното постановление от 29.08.2016г. на директора на Инспекцията по труда в Кюстендил. От фирмата са обжалвали наказателното постановление с оплакване за необоснованост, неоснователност и че е издадено в нарушение на закона. Решението на съдия Мая Гиздова обаче потвърждава наказателното постановление и определя жалбата на фирмата като неоснователна.

При проверка по спазване на трудовото законодателство, извършена на 13.08.2016г. в офиса за куриерски услуги, от инспекцията установили, че работодателят не е осигурил подходящи умивалници с топла вода в помещението, определено за лична хигиена на работещите там. Не са спазени изискванията в Наредба №7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на работното място и при ползване на работното оборудване. До глобата се стига, след като работодателят от димитровградското дружество не изпълнил задължителното предписание на контролния орган за спазване на трудовото законодателство – да се осигури помещение за работещите с топла вода. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд-Кюстендил.