Кюстендилската снаха Стефка Михайлова показа уникална шевица на празника на музея в Дупница, концерт изнесоха ФГ „Авлига”, фолклорна група от Самораново и ВС “Арт Поп”

Част от участниците в изложбата заедно с ръководителката на Арт ателие „Дон Кези“ Елена Марулевска

Анелия Геренска и Елена Марулевска връчи статуетки, медали и грамоти за успехите на децата от арт ателие „Дон Кези”

 

Дупнишкият исторически музей отбеляза празника си с изложбата “Българската шевица – памет и вдъхновение” на кюстендилската учителка Стефка Михайлова.

Елена Марулевска и Катерина Пахова

Тя е автор на книгата “Символи, знаци и схеми в българската народна шевица” и представя изработени от нея мотиви от българска шевица от различни етнографски области, вплетени в картички, бижута, разделители за книги и др.

Експонатите на Стефка Михайлова бяха разгледани с интерес от пирсъстващите.

Стефка Михайлова е родом от Добруджа, омъжена е в Шишковци, била е учителка по математика, а след пенсиониране започва по-активно да се занимава с бродиране.

Елена Марулевска и Анелия Геренска връчват награди на децата от арт ателието.

Желанието й е да популяризира шевицата. Има и собствена фейсбук страница, където са представени различни схеми шевици. Продължава да търси стари мотиви.

Солистки от фолклорната група демонстрираха акапелно пеене.

В изложбата бяха представени и облекла с т.нар. дупнишка шевица, която за съжаление, посочва директорката на музея Анелия Геренска, вече не се практикува.

Стефка Михайлова и Анелия Геренска

В Деня на музеите гости на празника бяха изпълнителите от ФТ “Авлига” при НЧ “П. К. Яворов” в Дупница, носители на множество награди и отличия. С прекрасните звуци на народните песни те допълниха красотата на българската шевица. Традиционно Исторически музей-Дупница и тази година се включи в Европейската инициатива “Нощ на музеите”. Представена бе и изложбата на талантливите млади художници на Дупница от Арт ателие “Дон Кези” с ръководител Елена Марулевска. Заедно с Анелия Геренска Марулевска връчи много награди – статуетки, медали и грамоти за успехите на децата през изминалата година, които никак не са малко. В изложбата се включиха и техните приятели от Арт студио “В света на изобразителното изкуство” с ръководител Катерина Пахова от училище “Яне Сандански” в гр. Разлог. Прочетен бе и поздравителен адрес от името на кмета инж. Методи Чимев.

Фолклорна група „Авлига“

Повече от 30 деца участваха в пърформанса по повод европейската инициатива „Нощ на музеите“. Децата с голям ентусиазъм се включиха в рисуването на българската народна шевица. Специално жури оцени участниците, като първите три места бяха за Катрин Михайлова, Ивана Мицина и Иван Крекманов. По същото време музейното пространство бе огласено от песните на младите таланти от ВС “Арт Поп” с ръководител Таня Камбурова. Празникът завърши с изпълнения на Фолклорна група при НЧ “Пробуда – 1927”, с. Самораново.