Кюстендилските Ивановци посрещнаха с чаша вино имения си ден по стар стил, председателят на клуб „Иване, Иване” Иван Андонов: Гордея се с името си

 

05-03-ivanandonov

Иван Андонов

На чаша вино се събраха Ивановците от Кюстендил и така посрещнаха Ивановден по стар стил. Повече от 300 души членуват в сдружението на Ивановците в Кюстендил, а председател на клуб „Иване, Иване” е читалищният активист Иван Андонов. „Събираме се не само да се повеселим, но и да планираме нашите дейности през годината”, каза Иван Андонов. По време на събитието ще бъде проведена благотворителна кампания за подпомагане на даровити деца, които носят това име. Според Иван Андонов клубът е единственото сдружение в България на всички, които носят името Иван и неговите производни. Учреден е преди девет години в град Кюстендил и освен жители на града и общината в него членуват Ивановци от цялата страна, а вече и от съседните Сърбия и Македония.

Един от първите участници в клуба става някогашната царска депутатка Ваня Цветкова. „Особено сме радостни, че двама от тях са нашите Ивановци – или както всички им – казваме Малкият Ваньо и Големият Ваньо. Всички кандидати подават молби за членство, след което ръководството на клуба събира необходимата информация за тях. Едно от задължителните условията за членство в клуба е кандидатите да са с широки души и големи сърца. Нашите Ивановци са доказали, че са всеотдайни в труда и в спорта, а с техните дейности даряват радост и много оптимизъм на останалите домуващи“, споделят от Дома за лица с физически увреждания „Ильо войвода”, които имат двама представители в клуба. „Името Иван винаги се е свързвало със спасението на България, с героичните исторически моменти. Аз съм сигурен, че Ивановците са един сериозен стълб, стожер, една опора на българската нация за това да я има, да го има българския дух, да я има българщината. Много носители на това име са известни българи, велики личности, силни характери. Гордея се, че нося това име и се старая да го нося с достойнство”, каза още Иван Андонов.

2 887 са именниците в община Кюстендил на Ивановден (7 януари по нов стил, 20 януари по стар стил). Най-много от тях носят името Иван – 1317 души, Иванка се наричат 391 дами от общината. Имен ден празнуват и 494 души, носещи името Ивайло, и 110 – Калоян. 92 жени носят името Ваня, а 9 мъже се казват Ваньо.

Само за град Кюстендил 1002-ма са Ивановците, 299 са Иванките и 78 – Ваня.
Имен ден в празнуват още Ивона, Ивана, Иванина, Ивелина, Ивелин, Ива, Йоан, Йонко, Йонка, Ивайла, Калояна, Жан, Иво, информираха от служба ГРАО в община Кюстендил.