Saturday, July 27, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендилски творци откриха изложба в София

Кюстендилски творци откриха изложба в София

Илона Захариева и Петър Китанов дават „Среща“ на рисунката и фотографията

Кюстендилски творци подредиха изложба в Музея “Борис Христов” в София. Художникът и бивш директор на галерия „Владимир Димитров – Майстора Илона Захариева и фотографът Петър Китанов представиха експозицията „Срещи“, която е четвъртият им съвместен проект.
„Изложбата на Петър Китанов и Илона Захариева съчетава фотографията и рисунката, това е една от многото срещи, представени в експозицията. Творбите, създадени в изминалите години, сега биват извадени от личните архиви на артистите за да създадат нов прочит и различна гледна точка за срещата. Хора, пейзажи, градове таят в себе си интимните моменти на рандеву. Петър Китанов с обектива си успява да улови красотата в заобикалящите ни моменти: спокойствието, очакването, тишината, радостта – на хората и местата около нас. А в контраст с това Илона Захариева изобразява интимността, усещането на присъствието на приятел или любим човек. В това преплитане на чувства, усещания и очаквания ключовата остава срещата. Среща с природата, с приятел, със себе си…“, казва Елена Драгостинова – директор на музея. Именно музеят на именития оперен певец е „виновникът“ за създаването на експозицията.
„Вдъхновението за изложбата „Срещи“ дойде след първото посещение на Петър Китанов и Илона Захариева в Музея „Борис Христов“, отбелязват от музея: „В къщите се вграждат спомени, сенки, срещи и мигове от живота на техните обитатели. Това, което ни докосна при посещението на Музея “Борис Христов”, беше разказът за срещата между Пенка Касабова и Борис Христов. Среща затрогваща и съдбоносна, предопределила живота и пътя на великия бас.
Всеки път е белязан със среща, а всяка среща е подарък и носи послание свише.
Така измежду ключовите думи – къща, музика, мигове, минало се открои думата – среща. И като прибавим знака „хаштаг/диез“, снимките в дигиталния архив започват да се открояват:
Снимки на срещи и места на срещи,
срещи – възможни и невъзможни,
срещи – мечтани, незабравими,
срещи – съдбовни, случайни и мними,
срещи – болезнени и фатални,
срещи – виртуални и реални,
срещи от вчера, срещи за утре…“, споделя Илона Захариева.
„Усещането за среща се допълва и от няколко рисунки и живопис на Илона Захариева, което прави проекта своеобразно продължение на нашите нестандартни срещи в пространството на творческия експеримент“, допълва Петър Китанов.
Илона Захариева представя 40 живописни творби – пастел, а Петър Китанов – цветни и черно-бели снимки, правени от 1993 г. досега.
Илона Захариева е родена в Кюстендил. Завършва НХА – София, специалност „Резба“, през 1977 г. Работи в Исторически музей -Кюстендил, като уредник и директор в ХГ „Владимир Димитров – Майстора“. Член на СБХ от 1988 г. и АБО “Изобразителни изкуства” от 1993 г. Твори в областта на резбата, живописта и графиката. Реализира 8 самостоятелни изложби в Кюстендил, София, Хасково и Ландщул, Германия. Участва в много национални и международни изложби и пленери в България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Германия и др. Автор на четири декоративно монументални обекта с дърворезба – ритуални зали в Кюстендил, Бобов дол и Рилския манастир.
Петър Китанов също е роден в Кюстендил. Завършва Техникум по електротехника в Радомир през 1979 г. и Школа за екранни изкуства и фотография в Пловдив през 1982 г. Работи като фотограф и видеооператор в Исторически музей и ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил. Има 12 самостоятелни изложби – художествена и експериментална фотография и видео арт. Участва в салоните за експериментална фотография и кино в Ямбол и Русе, – 1985 и 1988 г. Има участия в Международния ASTRA филм фестивал в Сибиу, Румъния, през 1998 и 2000 г., в Международна арт колония Нюрнберг, Германия – 2003 г.

RELATED ARTICLES

Most Popular