Saturday, July 27, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендил се вдигна на бунт! Над 300 души протестираха под прозорците на...

Кюстендил се вдигна на бунт! Над 300 души протестираха под прозорците на общината срещу увеличението на данъците

  • „Не вярвамe този кмет да се смили над обществото, само с молитви град не се управлява!”, категорични са местните

  • Организаторите заявиха, че не представляват никоя политическа партия

Протест срещу новите, по-високи местни данъци и такси събра в понеделник вечерта над 300 жители на община Кюстендил пред сградата на общинската администрация. При изключително засилено полицейско присъствие, жителите на града под Хисарлъка се обявиха срещу общинското ръководство и утвърдените драстично по-високи налози за настоящата година. Местните, платили вече по-скъпите данъци, недоволстваха, че при автомобилите данъкът е скочил с над 100 процента. Част от протестиращите се опитаха да влязат принудително в сградата на общината. Градоначалникът Петър Паунов прие някои от участниците в протеста, за да проведе среща с тях.

„Нашите искания са данък смет и данък МПС да бъдат променени надолу. Ние сме един малък град, в който се плаща най-висок данък. Доколкото разбрах ще плащаме 90 % по-висок данък за МПС и 80 % по- висок данък сгради. За по-скъпите коли увеличението е около 50-60 %. Ние нямаме здрава улица в града, нямаме превози, автобуси нямаме… Градът ни е под всякаква критика, всичко е разкопано, а данъците се вдигат”, заяви протестираща пред камерите на БНТ.

„Никъде нищо не се прави. Нищо не се работи, само се имитира дейност. Тук, в тази сграда работят необразовани хора, които не знаят как се отчисляват данъци. От 15 години в град Кюстендил не се е пипала такса смет. Искам да попитам защо? И защо сега нещата се случват по този начин?”

Хората настояват, решението на Общинския съвет, касаещо увеличението на местните данъци и такси да бъде преразгледано. Те обаче изпитват съмнения дали това ще се случи.

„Не вярвам този кмет да се смили над обществото. Само с молитви град не се управлява. Данъците са непосилно високи за тази бедна община. Такса смет, данък сгради, сега и данъкът за автомобили. Отделно, уличното осветлението, което беше спряно на хората по селата. Третираха ги като втора ръка хора, живееха на тъмно. Какво още да кажа?”, попита жена от Кюстендил, която бе излязла, за да изрази гражданската си позиция срещу по-високите налози.

„Искаме той да си ходи. Време е вече да си ходи. Разпродаде целия град, затова няма никакви приходи. Разпродаде цялата общинска собственост, затова вдига данъците и ние трябва да плащаме неговите грешки. Къде са парите от продадения „Парк хотел Кюстендил”?”, питаха протестиращи.

Организаторите бяха категорични, че не представляват никоя политическа партия. По-късно  част от инициативния комитет на протеста се срещна с представители на общинското ръководство. Постигнато беше споразумение недоволните да внесат писмено предложение за промяна на данъците. Следващата сесия трябва да се състои на 26 януари.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular