Sunday, June 16, 2024
HomeРегионБлагоевградЛегендата Йордан Йовчев дойде в Благоевград, за да каже: „Да! За живот!“

Легендата Йордан Йовчев дойде в Благоевград, за да каже: „Да! За живот!“

Градът бе домакин на Националните спортни игри за трансплантирани

Повече от 30 бяха участниците в Националните спортни игри за трансплантирани „Да! За живот!“, организирани от Изпълнителна агенция (ИА) „Медицински надзор“, чиито домакини бяха Община Благоевград и Югозападния университет „Неофит Рилски“. Сред тях имаше и трансплантирани хора, както и медици, които са участвали в извършването на трансплантациите.

Легендата в спортната ни гимнастика Йордан Йовчев се включи в Националните спортни игри. По покана на висшето учебно заведение сребърният олимпийски медалист на халки от Игрите в Атина се включи и в открити лекции със студенти.

За донорството и трансплантацията трябва да се говори, и колкото повече се говори, толкова повече успешни и реализирани донорски ситуации ще има, каза изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ Иванка Динева.

Снимки: Асоциация „Докосни дъгата“

Насъбитието присъстваха домакинът на игрите – ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. Николай Марин, и гостите –  заместник–министърът на образованието и науката Таня Михайлова, съветникът на министъра на младежта и спорта в служебното правителство и председател на Българската федерация по бадминтон Володя Златев, почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо, изпълнителният директор на Националната агенция по трансплантация на Румъния д-р Генади Виташки, началникът на отдел „Информационни системи“ на Агенцията по трансплантации в Молдова Дориан Вистерничеану, изпълнителният директор на МБАЛ – Благоевград д-р Димитър Димитров, д-р Денислава Ангелова – председател на Асоциация „Докосни дъгата“.

В началото на Националните игри за трансплантирани, мотористи направиха мотошествие из централните булеварди на града, след което се включиха в официалното откриване, на което президентът на организацията Даниел Капсъзов разказа за работата им във връзка с даване на гласност и събиране на различни институции, ангажирани по темата.

Димитър Василев от Пловдив, който е на 28 години, а от две години е с трансплантиран бъбрек, разказа пред репортер на БТА, че откакто е претърпял трансплантация, популяризирането на темата е негова кауза. „Заедно с приятели започнахме да правим първият подкаст на тема донорство и трансплантация в страната, наречен „Бъди светлина“, разказа Димитър и посочи, че по този начин показва историите на тези хора „в дълбочина“. Самият той близо четири години е бил на хемодиализа, не е можел да тича, да пие достатъчно количество вода, да води нормален живот. Преди трансплантацията с мъки можех да мина 3-4 километра, а след нея мога спокойно два пъти седмично да мина 20 км, което за мен е чудо, разказа още той.

Изпълнителният директор на Националната агенция по трансплантация на Румъния д-р Генади Виташкисподели, че от 2021 г. България и Румъния „решиха да спасяват животи заедно“, като двете държави са поели по европейския път на международното сътрудничество. Искам да ви благодаря за това нещо, защото тези две държави така могат да даряват повече животи на пациентите, които имат нужда от това, посочи той. За БТА Виташки каза, че от 2021 г. са се случили около 15 донорски ситуации между двете страни. Това увеличава капацитетът на двете държави да трансплантират пациентите, защото невинаги може да се намери подходящ донор на територията на една държава и е хубаво да има протоколи за сътрудничество.

За това събитие поздравителни адреси са получени получи от президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, председателят на Комисията по здравеопазването в 49-ото Народно събрание проф. Костадин Ангелов, служебният премиер Димитър Главчев, служебният министър на здравеопазването Галя Кондева и от служебния министър на младежта и спорта Георги Глушков. Всички тези поздравителни адреси за мен означават, че това, което правим всички заедно, е видяно и оценено, каза Иванка Динева.

Трансплантираният атлет Георги Пеев каза при откриването на игрите, че денят е „един прекрасен празник на живота“ и отправи пожелание в България седмично да се правят толкова трансплантации, колкото поздравителни адреси са получени.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular