Легенда за коледните символи

Играчките, с които по традиция украсяваме коледната елха, имат своя забравена във времето история. Една притча разказва за тъжния Дядо Коледа, който в навечерието на празника почукал на прага на младо семейство и от сърце помолил родителите да чуят, помнят и разкажат легендата за играчките на своите деца. За да знаят, че те са символ на добрина, любов и благодарност. Чистият зелен цвят на празничната елха, която остава вечнозелена, изобразява огромната надежда на човечеството. А острият й връх, насочен към небето, символизира посоката на човешката мисъл – нагоре към висините.

Дядо Коледа бръкнал в торбата с подаръци, извадил красива звезда и я окачил на елхата с думите: “Нека децата знаят, че звездата е небесният знак на обещаното отдавна… Бог обеща да дари света със Спасител, а звездата бе знак, че обещанието е изпълнено. После Добрият старец извадил свещ и рекъл: “Свещта ни напомня, че Христос е светлината на света и когато виждаме запалената свещ, си спомняме за този, който измества тъмнината.” Венецът символизира вечната природа на любовта. Истинската любов е безкрайна, тя винаги е жива. Любовта е един непрекъсващ кръг на привързаност. Дядо Коледа извадил малка фигурка на самия себе си и казал: “Нека децата знаят, че Дядо Коледа носи щедростта и добротата, с които сме изпълнени в края на годината и искаме да подарим на близките си.” Тази бодлива зеленика символизира безсмъртието, короната от тръни на нашия Спасител, а червените плодове – кръвта, пролята от него. После закачил на елхата мъничък подарък играчка и рекъл: “Бог така възлюби света, че му даде своя единствен Син, а ние сме благодарни за неговия несравним дар. Мъдреците се поклониха пред святото дете и го дариха със злато, тамян и смирна. Нека поднасяме подаръци в духа на мъдреците.”

Добрия старец извадил от торбата си едно захарно бастунче и заръчал: “Знайте, че захарното бастунче символизира гегата на овчаря. Тя му помага да връща заблудилите се овце в стадото. То означава, че сме закрила за братята си.” Ангелите са вестители на добрата вест за раждането на Спасителя. Техните песни славят името Му и призовават за мир и любов между хората на земята. Добрия старец чул топъл звук и измъкнал от торбата си камбанка: “Учете децата, че загубените овце биват намирани със звука на камбаната. Тя трябва да върне хората в прегръдките на вярата.” Това е приказката, която Дядо Коледа разказал. През годините всички ние добавяме нови и нови играчки на коледните си елхи – за да бъдат те красиви и блестящи и да сплотяват семействата на този светъл празник. Нека помним забравените послания на играчките, които Добрия старец ни подарява в навечерието на този светъл празник./webstage.bg