Saturday, July 27, 2024
HomeБизнесЛукойл обмисля продажба на бизнеса си в България

Лукойл обмисля продажба на бизнеса си в България

Групата “Лукойл” активно инвестира в развитието на активите си в България вече повече от 20 години. В частност, инвестициите в нефтопреработвателния завод в Бургас, надхвърлящи 3,4 млрд. щатски долара, превърнаха предприятието в една от най-екологичните и високотехнологични рафинерии в Европа. Освен това е създадена модерна пласментна мрежа, включваща 220 бензиностанции и 9 нефтобази, както и предприятия за бункероване на кораби и въздухоплавателни средства. Осъществявайки дейността си в България, Групата традиционно поддържа високи световни стандарти на корпоративна и социална отговорност.

Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната.

Изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието на голяма международна търговска структура, спрямо която няма наложени санкции на Европейския съюз и САЩ, и която изпълнява всички свои задължения пред държавата и работниците си, вреди на бизнеса на компания ЛУКОЙЛ, на инвестиционния климат в България, неумолимо руши имиджа на Републиката в очите на световния бизнес, негативно влияе върху приходите в държавния бюджет.

​”Лукойл” ще информира държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици “Лукойл” за по-нататъшните действия на Компанията по отношение на активите ѝ в България./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular