Луната се появи с ореол в цветовете на дъгата в Дупница

  • Лунното сияние се появи, когато Луната застана над тракийското светилище “Фенерка“ и пирамидата на траките в Дупнишка Рила

Дени Милева от фондация „Природните чудеса на България“ сподели, че и на 9 и на 10 ноември Луната в Дупница бе наблюдавана със сияние. На 9 ноември Луната се появи с ореол в цветовете на дъгата, а на 10 ноември – като човешка зеница със сияние в огнен пламък.

Изключителния природен феномен наблюдаваха жители на Дупница и София. Природното явление около Луната, наречено от древните гърци „хало”, означаващо аура, сияние, е снимано преди години и в САЩ, в щата Колорадо. Лунното сияние е едно от най-красивите атмосферни явления, наблюдавани в небето. В древен Китай цветният ореол е известен като окото на Буда. Почитта на траките към Луната е много древна. Древните траки почитали богинята на Луната Бендида и по думите на Платон в нейна чест траките организирали надбягвания с коне. Друга богиня на Луната е Марина, в чиято чест траките организирали надбягвания с факли от планинските си хълмове светилища. От това надбягване се е родило днешното планинско бягане. Рогата на тракийските бикове са златен полумесец. Името на тракийското племе мизи-меси, от месечина, също е лунно. Култовите предмети на траките също са с формата на лунния сърп. Тракийските надгробни могили са също с формата на луна. Тракийските ритуални ями на тракийските могили и светилища са копие на лунните кратери. Бузовград, Беланташ – траките имат много космически обсерватории, почти на всеки хълм. В християнската религия иконата Бог Отец също е копие на сияние на Луната, което вярващите оприличавали на човешка зеница и всевиждащото око.

Изключителният природен феномен в Дупница бе заснет от Дени Милева, завършилия УНСС дупничанин Васил Андонов, Силвия Панева и компанията й в заведение при Тютюневото, автомобилния електротехник Николай, собствениците на заведението и мн. др.