Saturday, July 27, 2024
HomeСпортЛюбомир срещу Васил - предизвестеният финал

Любомир срещу Васил – предизвестеният финал

Рилски спортист и Балкан ще играят за титлата в Sesame НБЛ през този сезон. И макар отборите, които ще спорят за златото, да станаха ясни едва в последните дни, още в началото на май се знаеше, че треньорският сблъсък на финала, както и в серията за третото място, ще противопостави Любомир срещу Васил.

Причината е интересно съвпадение на имената на треньорите във всяка от полуфиналните двойки, което е прецедент, ако не изобщо в българския баскетбол, то със сигурност поне в новата му история.

В единия полуфинал един срещу друг се изправиха Любомир Киров и Любомир Минчев, а в другия – Васил Христов и Васил Евтимов, като любопитното е, че и двете серии бяха спечелени от младостта срещу опита.

Любомир Киров и Васил Христов започнаха сезона като помощници в щабовете на Рилски спортист и Балкан, но и двамата видимо преобразиха отборите си, след като получиха шанс на треньорския пост.

 

Рилски Спортист срази Спартак след невероятни 12 минути

 

След фантастични последни 12 минути, Рилски Спортист разби Спартак Плевен с 84:52 и се класира за финала в Националната баскетболна лига.

Самоковци взеха предимство от 35:6 за този период, за да затворят серията с 3-2 успеха. Те ще имат домакинското предимство на финала срещу Балкан Ботевград, който започва тази седмица.

Нищо в мача не предвещаваше подобен финал. Домакините започнаха по-добре и отвориха 7 точки аванс в първата четвърт, но гостите успяха да останат близо, като периодът завърши 25:20.

В първите 4 минути на втората част съперниците си вкараха едва  3 и 4 точки, като Талиб Занна играеше много силно за Спартак. Плевенчани поведоха при 31:29, но на почивката Рилски все пак бе напред с 35:34, като вторият период приключи при 14:10 за Спартак.

Интригата се запази и в третия период, като 2 минути преди неговия край домакините водеха едва с 49:46. Те обаче вкараха още 4 точки до края на периода, а в средата на последния вече се откъснаха със 71:51 и затвориха мача, след като играта на съперника им тотално се разпадна.

Джо Лоусън водеше победителите с 21 точки от пейката, а Алан Арнет добави 19, като реализира и 6-те си опита от игра. Домакините реализираха едва 3 тройки, но вкараха 69% от опитите си за 2 точки. При Спартак общата успеваемост бе едва 27%, като Талиб Занна финишира с 12 точки и 13 борби.

RELATED ARTICLES

Most Popular