Макрон иска коледно „примирие“ със синдикатите, отказа се от пенсията си

Френският президент Еманюел Макрон призова стачкуващите, парализиращи железниците на страната, да спазват коледно “примирие”, и предложи да се откаже от президентската си пенсия.

Две седмици на масирани стачни действия срещу планираните пенсионни реформи на Макрон блокираха голяма част от Франция. Железопътният транспорт, включително високоскоростни влакове TGV и парижкото метро, работят с половината от нормалния капацитет.

Изказвайки се на пресконференция в Кот д’Ивоар късно в събота, Макрон призова транспортните профсъюзи да прекратят стачката си през почивния период от уважение “към семейния живот” и французите, които “понякога са разделени и желаят да се съберат отново по време на този празничен момент.”

Той също се отказа от президентската си пенсия от 6220 евро месечно в събота, съобщи „Льо Монд“, както се отказа и от бъдещото си членство в Конституционния съвет на Франция, на което има право всеки бивш френски президент. Мястото в Конституционния съвет щеше да бъде придружено с 13 500 евро месечно.

Предишният президент Франсоа Оланд също се отказа от този бонус, но Макрон е първият президент, който се отказва от пенсията си, коментира „Льо Монд“. Говорител на Елисейския дворец каза за AФП, че Макрон също иска да приложи предложената система от точки към президентската пенсия в бъдеще.

Досега няколко синдикати отхвърлиха коледно примирие./БГНЕС