Марокански бежанци се предали сами на полицията в Кюстендил заради студеното време

Задържаха ги под стража за опит да преминат незаконно границата ни със Сърбия

 

Районен съд– Кюстендил взе мерки за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на 3-ма граждани на Кралство Мароко, двама от тях на по 18 години и един на 28г. Те са привлечени от прокуратурата в качеството им на обвиняеми, за това че на 25.11.2023 г., в района на м. „Славчето“, община Трекляно, на около 300 метра от линията на държавната граница, санаправили опит да излязат през границата на страната за Република Сърбия, без разрешение на надлежните органи на властта и деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини. Обвиняемите заявиха пред съда, че сами са се предали на полицията, поради студеното време. Защитата пледира, че няма данни за престъпление или за по- леки мерки за неотклонение.

За посочения състав на престъплението се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от три до шест години и глоба от 1000 до 5000 лв. В хода на досъдебното производство са събрани доказателства, включително обясненията на обвиняемите, че е налице опит, останал недовършен за преминаване на границата – престъпление по чл.279, ал.1 от НК. Фактът, че гражданите на Кралство Мароко, влезли незаконно на територията на Република България, настанени в институция за бежанци и отправили се с намерение да преминат незаконно границата на Република България към Испания, видно от обясненията им, обуславя извод на съда, че е налице и реална опасност да се укрият или извършат престъпление.

Определенията на РС – Кюстендил, с които по отношение на тримата чужди граждани  е взета най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежат на обжалване с частна жалба и частен протест, пред Окръжен съд- Кюстендил.