Масачузетският технологичен институт отново е най-добър университет в света

Сред първите хиляда е СУ – дели местата след 800-то

 

Масачузетският технологичен институт (MIT) за седми пореден път оглави рейтинга на най-добрите университети в света в класацията на британската компания “Куакуарели Саймъндз” (Quacquarelli Symonds – QS), публикувана за 15-и път. В нея са включени почти хиляда най-добри световни висши учебни заведения.

MIT е коронясана за седми пореден път, превишавайки рекорда на Харвардския университет. Следващите три вуза също са американски – Станфордският университет (2), споменатият вече Харвардски университет (3) и Калифорнийският технологичен институт (4).

Следват двата прочути британски университета – Оксфорд (5) и Кембридж (6), които тази година сменят местата си.

Единственият друг от топ 10, който не е американски или британски, е Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих, който е 7-и, подобрявайки класацията си с три места. Останалите три в десeтката са лондонският Имперски колеж (Imperial college), Чикагският университет (САЩ) и лондонският Университетски колеж (University college).

Най-високо в класацията от азиатските вузове е Националният университет на Сингапур (11). За първи път от 2006 г. в топ 20 влиза китайският Университет Цинхуа, скочил от 25-о на 17-о място.

От руските университети в първата стотица влиза Московският – “Ломоносов” – на 90-о място, подобрявайки рейтинга си с 5 места. Санктпетербургският университет е 235-и в класацията, следван близо от Новосибириския и Томския.

От българските вузове единствен сред първите 1000 е Софийският университет “Св. Климент Охридски”, който дели местата от 800 до 1000 в обща група от 200 вуза от най-различни страни.

QS публикува този рейтинг от 2004 г., като оценява вузовете по шест критерия. Сред тях са академичната репутация (40 процента от общия бал), съотношението между преподавателския състав и броя на студентите (20 процента), индексът на цитиране (20 процента), репутацията сред работодателите (10 процента), делът на чуждестранните студенти (5 процента) и делът на чуждестранните преподаватели (5 процента).