Мая Манолова: Кризата в Перник скоро ще се превърне в национална

Кризата в Перник скоро ще се превърне в национална криза, предупреди пред БНР Мая Манолова от “Изправи се.БГ”.

„Следват Шумен, Търговище, Ловеч, Габрово, Плевен, Сливен, състоянието на язовир „Камчия“ за Варна и Бургас. Тази криза тепърва ще става и хуманитарна, и социална. Заради липса на вода се разбра, че ще затварят предприятия в Перник“, добави тя в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

За съжаление обаче тази криза не е единствено и само в този сектор, смята Манолова и подчерта:

„Тя показва, че държавата е на автопилот или че направо сме изправени пред разпад на държавността“.

Хората се питат „как е възможно да изчезне водата на един цял язовир като „Студена“ и никоя от десетките институции, които следят ВиК сектора, да не забележи това“, посочи тя.

Според нея сега премиерът Бойко Борисов трябва да отговори на този въпрос.

„Всички тези министри и институции, които отговарят за ВиК сектора – местни, регионални, национални, са под неговата шапка. Става дума за политически назначения. Тази криза си е политическа“.

От състоянието на язовирите се вижда, че за 10 години нищо не е направено, смята Мая Манолова. Тя обясни:

„Действа се на принципа – появява се проблем, загиват хора, както беше в Бисер или в Своге, 100 хил. души остават без вода, както е в Перник, изгаря един бушон – един министър и след това нещата продължават по същия начин… Рано или късно ще се наложи политическите лица, отговорните институции да дадат ясни отговори на гражданите на Перник – как се стигна до тази огромна криза“.

Изводът й след местните избори е, че управлението се е опитало да се задържи на власт на всяка цена, включително с цената на водна криза.

„Този въпрос няма как да не бъде политически. Кризата в Перник, а и в цялата страна впоследствие ще се види, че не е резултат от природно бедствие. В случая става дума за бездействие на отговорни институции“, коментира тя.

Манолова е категорична, че причината за всички кризи във всички сектори е или политическо безхаберие, или политическа корупция:

„Ако „калинки“ продължават да ни управляват, това е проблем и на самата власт. Ако изискването за всеки министър или лице на висока позиция е да е верен на началника на държавата, то толкова по-жалко. Проблемите ще се мултиплицират и криза след криза, бомба след бомба, бушон след бушон… В крайна сметка ел. таблото от министри бушони в един момент ще свърши и ще се стигне до главния бушон“.